Dres Majkla Džordana „Last Dance“ oborio sve rekore prodaje

Majkl Džordan je upravo postavio tri nova svetska rekorda, a da nije ni izašao na teren.

Dres „Poslednji ples“ sa prve utakmice finala NBA lige 1998. prodat je za ogromnih 10,1 milion dolara na Sotheby’s aukciji Invictus u četvrtak. To je sada najskuplji sportski suvenir u istoriji, koji je nadmašio dres Dijega Maradone "Božja ruka" koji je ranije ove godine prodat za 9,3 miliona dolara.

Jedan od samo dva Džordanova dresa koji su se ikada pojavili na aukciji, dobio je ukupno 20 ponuda i srušio prvobitnu visoku procenu od 5 miliona dolara. Postavio je novi rekord za košarkaški dres na aukciji, nadmašivši dres Lejkersa sa autogramom Kobija Brajanta koji je u maju zaradio 3,7 miliona dolara.

„U nedeljama otkako smo objavili aukciju, bilo je uzbuđenja ne samo od strane ljubitelja sporta, već i od kolekcionara koji su željni da poseduju retki deo istorije“, rekao je Bram Vahter, šef Sotheby’s odeljenja za odeću i moderne kolekcionarske predmete. Današnji rekordni rezultat, sa zapanjujućih 20 ponuda, uspostavlja Majkla Džordana kao neprikosnovenog sportistu dokazujući da su njegovo ime i neuporedivo nasleđe jednako relevantni kao i pre skoro 25 godina.“

Dres Čikago Bulsa Džordan je nosio tokom najslavnijeg perioda svoje legendarne karijere. Bila je to čuvena sezona 1997-1998, koja se često naziva "Poslednji ples" koja je takođe predstavljena u istoimenom hit dokumentarcu na Netflixu 2020. godine.

Džordan je postigao ukupno 33 poena u ovom legendarnom crvenom dresu u gostima u prvoj utakmici finala NBA lige '98. Osvojio je svoje šesto NBA prvenstvo sa Bulsima i svoju šestu nagradu za MVP finala NBA lige. Sezona je pomogla superzvezdi da učvrsti svoje nasleđe najvećeg košarkaša svih vremena.

Sotheby's aukcija Invictus trenutno je u toku, a 16 komada cenjenih sportskih suvenira je u prodaji.

Luxury Experience