Direktor aukcijske kuće uhapšen zbog prodaje retkog rimskog novčića za 4,1 milion dolara

Istraga je otkrila da je novčić, zajedno sa drugim drevnim predmetima, prodat sa falsifikovanim sertifikatima o poreklu.

Novčići iskovani nakon pada Julija Cezara postali su razlog za pad još jednog čoveka 2023. godine. Uhapšen je Ričard Bil, vlasnik i generalni direktor Roma Numismatics, aukcijske kuće sa sedištem u Londonu koja se bavi prodajom antičkog novca. Direktor je navodno falsifikovao istoriju vlasništva starih novčića, uključujući i jedan novčić od više miliona dolara, “Eid Mar” (Martovske ide), u znak sećanja na atentat na Julija Cezara (kovan 42. pre nove ere) prodat za 4,2 milijarde dolara.

Navodi se da se Bil udružio sa Italom Vekijem, italijanskim dilerom novčića koji radi u Roma Numismatics kao konsultant specijalista, kako bi napravio evidenciju o vlasništvu za dva novčića koji su prodati na aukciji 2020. Novčić star 2000 godina prikazuje lice Cezarovog bivšeg prijatelja Bruta koji je odgovoran za ubistvo i latinsku skraćenicu za Martovske ide. Bil je navodno platio lažne dokumente o istoriji vlasništva.

Kristofer Martin, predsednik Britanskog numizmatičkog trgovinskog udruženja, rekao je: „Bil je bio kao munja, pojavio se i ostavio trag na tržištu. U roku od godinu dana prodavao je novčiće vredne milione funti. To se ne dešava, ali to se desilo sa njim. Odakle je došao? Niko zaista nije znao.”

Bil je optužen za veliku krađu prvog i drugog stepena, krivično delo posedovanja ukradene imovine prvog i drugog stepena, zaveru četvrtog stepena i šemu prevare u prvom stepenu.

Luxury Experience