Da li znate koliko košta najskuplji parazit sveta?

Da li ste ikada čuli za Yartsa Gunbu – gljivu koja napada gusenice moljca, a koja košta i do 50.000 dolara za pola kilograma?

Ukoliko niste, ne brinite se niste jedini. Ova gljiva je veoma retki komoditet koji je dobio neverovatno visoku cenu. Sadržaj želuca kita, poznat kao Ambergris, sastojak je brojnih parfema, a jedan komad te supstance košta i do 320.000 dolara. Yartsa Gunbu, što u prevodu znači “letnja trava – zimski crv”, nastaje kada podzemne gusenice postanu inficirane parazitskom gljivom - Ophiocordyceps Sinensis.

Možemo slobodno reći da ova gljiva dobija na popularnosti zbog preporuka koje joj daje kineska medicina, prema kojima je ona sposobna da leči brojne bolesti, predstavlja moćni afrodizijak i poboljšava fizičke funkcije. Ovaj retki proizvod postao je neverovatno popularan među imućnim Kinezima, a prelazi dugački put od svoje postojbine, preko kanala posrednika, sve do Hong Konga i drugih metropola ove zemlje. Gljiva nije popularna samo kao “himalajski afrodizijak”, već je i važan deo kineske tradicije razmene poklona.

Iznenadni porast popularnosti probudio je brojna pitanja i stvorio probleme u Dopla distriktu gde se gljiva uzgaja. Prema navodima, branje ove gljive nanosi štetu ekosistemu ovog prostora, što ga za uzvrat čini još skupljim i ređim.