Da li znate koliko košta najskuplje penkalo sveta

Izreka koja kaže da je pero moćnije od mača, dobila je sasvim novo značenje...

Ako pitate kolekcionare raznolikih skupocenih rariteta, mnogi od njih će vam reći da su neka pera poput umetničkih slika – one su lepe, pune umeća i svojevrsni statusni simbol. Upravo jedno od tih jeste pero o kom vam danas pričamo, a koje potpisuje florentinski brend Tibaldi. U pitanju je penkalo nazvano Fulgor Nocturnus.

Veličanstveni instrument za pisanje skoro je prodat po neverovatnoj ceni od 8 miliona dolara, tokom jedne humanitarne aukcije u Šangaju. Ono što znamo o njegovom neverovatno dizajnu jeste da je baziran na božanskoj proporciji Phi, što znači da su proporcije zatvarača i burenceta penkala kada je zatvoreno jednake Phi srazmeri koja iznosi 1.68.

Misao iza ovog predivnog instrumenta svakako nije jedini razlog za neverovatno visku cenu koju sa sobom nosi. Fulgor Nocturnus dolazi sa čak 945 crnih dijamanata, zajedno sa 123 rubina. Možda ćete se sada zapitati da li u pitanju penkalo ili komad prefinjenog nakita? Pored toga, njegov vrh je napravljen od zlata, što će mu podariti neverovatnu istrajnost i izdrživost. Možemo slobodno reći da je u pitanju pravi kolekcionarski komad, jer postoji samo jedno ovakvo u čitavom svetu.