Da li ova vrata od stare Mazde mogu biti vrednija od potpuno novog luksuznog automobila?

Verovali ili ne, ova vrata automobila Mazda Protege iz kasnih 1990-ih mogla bi da vrede 200.000 dolara.

Za tu svotu novca možete kupiti zaista interesantan superautomobil, ali ovo nisu obična vrata automobila prekrivena grafitima. Ono što vidite ovde je kolekcionarsko umetničko delo iz instalacije Crazy Horse iz 2013. godine, koju je svetski poznati umetnik Benksi stvorio tokom svog jednomesečnog boravka u Njujorku. Vrata su sada na aukciji Juliens Auction Street Art, sa početnom ponudom od 25.000 dolara.

Instalacija Crazy Horse se smatra jednim od najinovativnijih dela koje je Benksi stvorio. Izvedena aerosolnim slikanjem, umetnost je prvobitno uključivala naizgled napuštenu Mazda limuzinu, kamion sa sandukom, saobraćajne čunjeve i pažljivo postavljenu burad. Rad sa šablonom je predstavljao težak vizuelni prikaz, koji prikazuje užasnute muškarce na nišanu i konje koji gaze i nose naočare za noćni vid.

Instalacija je inspirisana i takođe je dobila ime po helikopteru Apač sa pozivnim znakom Crazy Horse 18, koji je 2007. godine učestvovao u vazdušnom napadu u Iraku koji je tragično doveo do smrtnih slučajeva civila. Umetničko delo je takođe uključivalo telefonski broj koji je, kada je bio pozvan, puštao audio snimke iz incidenta.

Iako nema informacija o tome šta se dogodilo sa kompletnom instalacijom, vrata Mazde su preživela i na aukciji su drugi put od kada je Benksi kreirao umetničko delo.

Vrata dolaze na prilagođenom postolju i jednim od saobraćajnih čunjeva koji su bili deo originalne instalacije. Procenjena su između 100.000 i 200.000 dolara, što zvuči kao mnogo novca, međutim, i dalje su prilično pristupačna u poređenju sa drugim Benksijevim umetničkim delima.

Aukcija će se održati na Beverli Hilsu 15. februara 2024. godine, ali je licitacija već u toku onlajn.

Pogledajte galeriju

Luxury Experience