Da li biste platili 15 miliona dolara za 99 godina staru Leica kameru?

Kada su u pitanju kamere, Leica je jedna od najboljih, a dokaz za to je nedavna prodaja remek dela koje je na aukciji donelo ogromnih 15 miliona dolara.

Govorimo o ekskluzivnoj Leica 0-seriji br.105 „Oscar Barnack“, koja je sada postala najskuplja kamera ikada prodata. Proizveden 1923. godine, 99-godišnji model je izuzetno redak i jedan je od samo „desetak“ O-serije koje i danas postoje. Takođe služi kao lična kamera tvorca Leice od 35 mm: Oskara Barnaka, što je čini još posebnijom.

Nju je nemački fotograf predao svom sinu Konradu nakon 1930. godine i ostala je u porodici Barnaka do 1960. godine, nakon čega je otišla u ruke jednog američkog kolekcionara.

Vintage čudo nosi Barnakovo ime i prezime i dolazi sa originalnim kožnim poklopcem za objektiv. Ostali sadržaji koji je prate uključuju aluminijumski poklopac sa ugraviranim inicijalima „O.B.“

Komentarišući, leitz-auction je u svom opisu naveo: „Leica 0-Series br.105 koju imamo zadovoljstvo da ponudimo nije samo najuglednija Leica koja postoji već i jedna od glavnih istorijskih prekretnica u istoriji fotografije.”

Prodata je u subotu na aukciji Leitz Photographica povodom 20. godišnjice, za pet puta više od prvobitne procene.

Leica 0-Series No.105 „Oscar Barnack“ drži svetski rekord za najskuplju kameru ikada prodatu na aukciji. Prethodni rekord je držala druga 0-Series 122 koja je prodata za 2,9 miliona dolara 2018. godine.

Luxury Experience