Crna ovca: Rekordna cena od 1,1 milion dolara za Dajanin čuveni džemper

Čuveni džemper „Crna ovca“ koji je nekada nosila princeza Dajana upravo je prodat za rekordnih 1,1 milion dolara na Sotheby's aukciji.

"Jato" besnih ponuđača preplavilo je Sotheby's u Njujorku u četvrtak, 14. septembra, postavivši novi dvostruki rekord. Povod je bila aukcija za legendarni džemper princeze Dajane "Crna ovca", koji je na kraju uspeo da se proda po nečuvenoj ceni od 1,1 milion dolara.

Crveni džemper, koji je Lejdi Di nosila na polo meču 1980-ih, prkosio je svakoj proceni njegove konačne cene i sada je najskuplji džemper ikada prodat na aukciji, nadmašivši prethodni rekord kardigana pevača Nirvane, Kurta Kobejna, koji je prodat 2019. za 334.000 dolara.

Čuveni džemper je takođe postavio drugi aukcijski rekord, postavši najvredniji komad Dajanine odeće koja se ikada pojavila na aukciji, nadmašivši njenu večernju haljinu Victor Edelstein, koja je ranije ove godine prodata za 604.800 dolara.

Džemper koji su nedavno ponovo otkrile dizajnerke Džoana Ozborn i Seli Mjur, prikupio je ukupno 44 ponude u svom prvom pojavljivanju na tržištu. Prodaja je kulminirala žestokom 15-minutnom bitkom nadmetanja koja je podigla cenu sa 190.000 dolara na 1,1 milion dolara. Konačni iznos je bio 14 puta veći od prvobitne procene od 80.000 dolara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sotheby's (@sothebys)

Džemper je bio jedan od prvih komada koji su Osborn i Muir dizajnirale za britanski brend Warm & Wonderful. „Od kada smo pronašle džemper u martu ove godine, oživljavamo lepa sećanja na princezu Dajanu koja ga je nosila na naslovnim stranama svih novina 1981. godine“, navele su dizajnerke u saopštenju. „Iako smo joj zauvek dužne za uticaj koji je imala na naše poslovanje, naša najdublja zahvalnost leži u saznanju da je delila jedinstvenu vezu sa dizajnom i konceptom crne ovce.“

Warm & Wonderful je prestao sa proizvodnjom džempera 1994. godine, ali je ponovo lansiran 2020. Čak i ako niste učestvovali na Sotheby's aukciji, još uvek možete da nabavite modernu verziju legendarnog džempera preko online prodavnice Rowing Blazers za 248 dolara.

Luxury Experience