Čist vazduh: nova hit ponuda sveta hotelijera

Putovanje tokom pandemije korona virusa bilo je ispunjeno preprekama…

Prvo se postavilo pitanje – da li su granice zemlje koju želite da posetite otvorene, a potom, kakva je situacija u toj zemlji, da li možete bezbedno da uživate i koliko zaista možete da istražite. Ipak, u želji da olakšaju naše brige u određenoj meri, hoteli sada nude vazduh koji je bez virusa ili prečišćen, kao posebnu pogodnost svojim gostima. Od HEPA vazdušne filtracije do opcija sa plazma sistemima čišćenja, brojni posedi sada reklamiraju čist vazduh kao deo iskustva koji očekuje njihove goste.

I dok su protokoli dezinfekcije i dalje obavezni u svim hotelima, baš kao i mere lične higijene kojima se smanjuje mogućnost zaražavanja, nema podataka koliko dobro pročišćen vazduh pomaže u izbegavanju virusa. Prema izjavi Američkog udruženja inžinjera za grejanje, hlađenje i klimu,  „U odnosu na mnoge druge tehnologije čišćenja ili dezinfekcije vazduha, bipolarna jonizacija ima manje dokumentovanih dosadašnjih rezultata u pogledu čišćenja / dezinfekcije velikih i brzih količina vazduha koji se kreće unutar sistema grejanja, ventilacije i klimatizacije.“

Kako oni kažu, ove tehnologije čišćenja su i dalje u razvoju, pa stoga nemaju naučne studije koje su rigorozne, ali to svakako ne znači da nisu delotvorne. Iako je pročišćavanje vazduha od strane hotela dobrodošao potez, možda ćete želeti da sačekate vakcinu pre nego što se upustite u avanture širom sveta!