Bronzana statua Bude vredna $1,5 miliona ukradena je iz galerije u Los Anđelesu

Direktor galerije, Pol Henderson, tvrdi da je ovo prvi incident krađe u galeriji tokom njegovih 12 godina službe.

Velika bronzana statua Bude iz Edo perioda, vredna $1,5 miliona, ukradena je iz Barakat galerije u Los Anđelesu. Sigurnosne kamere su zabeležile kako je oko 3:45 ujutru kradljivac došao iznajmljenim kombijem do galerijske staze i provalio kroz kapiju, ukrao skulpturu visoku 1.21 m i tešku 113 kilograma.

Pored Los Anđelesa, Barakat ima galerije u Londonu, Hong Kongu i Seulu. Njegovo skladište u Los Anđelesu čuva afričke drvene rezbarije, japanske krovne pločice od terakote i druge kamene skulpture. Međutim, vandali su konkretno ciljali Budu, "cenjeni komad" za galeriju za koji se veruje da je naručen kao centralni deo hrama.

"Veoma ga cenim," vlasnik galerije Fajez Barakat rekao je za KTLA, koji je prvi izvestio o ovoj vesti. "Držao sam ga u dvorištu svoje kuće i kada sam se preselio u ovu galeriju, postavio sam ga u dvorište galerije kako bi svi mogli da ga vide, dive mu se i uživaju."

Barakat je za KTLA rekao da je statuu nabavio pre više od 55 godina i da ne postoji nijedan drugi komad na svetu poput nje. Rekao je da je krađa verovatno bila unapred planirana zbog istaknute lokacije skulpture i činjenice da ništa drugo nije ukradeno.

Direktor galerije Pol Henderson rekao je za KTLA da je ovo prvi incident krađe u galeriji tokom njegovih 12 godina službe. "Ne mislim da postoji druga takva na tržištu," rekao je. "Visoka je 1,21 metar, izrađena je od bronzanog metala, i to je zadivljujući komad. Stvarno je estetski zapanjujuća i šokantno je videti kako nešto ovako nestaje."

Luxury Experience