Britanska policija otkrila kradljivce toalet šolje od čistog zlata

Nakon 4 duge godine, britanska policija je rešila ozloglašenu krađu toalet šolje od čistog zlata, vredne 6 miliona dolara…

Sigurni smo da ste upoznati sa izrekom sve se vraća, sve se plaća. To se svakako dogodilo u slučaju skulpture zlatnog toaleta Mauricija Katelana, koja je ukradena 2019. godine iz Blenheim Palace u Oksfordširu u Engleskoj. Jednom je Edvard Spenser-Čerčil, osnivač Blenheim Art Foundation, rekao da veliki zlatni toalet nazvan "Amerika" neće biti "najlakša stvar za ukrasti", međutim, grupa od sedam lopova koja je provalila u Blenheim Palace u zoru i ukrala zlatni, sasvim funkcionalni toalet dokazala je suprotno.

Toalet šolja, integralni deo izložbe italijanskog umetnika, ukradena je neposredno pre nego što je njegova izložba trebala da se otvori. Umetnik je tako ostao bez toaletne šolje vredne šest miliona dolara, teške 93 kilograma, sa velikom štetom koja je naneta drvenim panelima toaleta.

Prostor se nalazi pored sobe u kojoj je rođen bivši britanski premijer Vinston Čerčil. Skoro četiri godine kasnije, postoje neke dobre vesti u vezi sa "Amerika", toalet šoljom, jer je policija nastavila istraživati i poslala dosije pravosudnom službeniku Krune s velikim nadama da će slučaj zatvoriti.

Vremenom su zvaničnici uhapsili sedam osumnjičenih, ali nisu formalno optužili nikoga za krađu. 2021. godine, Metju Barber, policajac i komesar za kriminal u Thames Valley, rekao je za BBC da će "vraćanje toaleta biti izazovno... Ako imate toliku količinu zlata, čini mi se verovatnim da je neko već uspeo da ga nekako otuđi. Bilo bi sjajno ako bismo mogli da ga pronađemo i vratimo, ali lično, nisam ubeđen da je još uvek u istom obliku kao što je bio."

Iako je moguće uhvatiti i optužiti lopove, povratak 18-karatnog zlatnog toaleta će biti gotovo nemoguć. Saglasni smo sa Čarlijem Hilom iz Skotland Jarda, nedavno preminulim detektivom specijalizovanim za umetnost koji je izjavio da je toalet verovatno odavno isečen i otopljen kako bi se napravio nakit.

Luxury Experience