Bista Oktavijana Avgusta pronađena u Italiji

Arheolozi su pronašli mermernu glavu rimskog Oktavijana Avgusta u italijanskom gradu Isernia, smeštenu u region Molise…

Prema izveštajima italijanske publikacije Il Giornale del Molise, ovaj pronalazak daje sasvim novi uvid u uticaj rimske imperije u regionu. Predvođeni arheologom, Frančeskom Đankolom, tim istraživača pronašao je glavu prošlog četvrtka, a otkriće je objavljeno od strane Arheološke zavoda Molisea. Il Giornale del Molise javlja da je glava Avgusta “predstavlja osnovu za druge i važnije istorijske pronalaske”, za grad koji je bio osvojen od strane Rimljana 295.godine p.n.e. Devedesete godine p.n.e., grad je pao pod vođstvo Samnita, starinskih naroda južne Italije, a potom je ponovo dospeo u rimsku kontrolu.

Glava Avgusta pronađena je otkom iskopavanja gradskih zidina, u ulici Via Occidentale. Na fotografijama koje je na Facebooku objavio Arheološki zavod Molisea, glava je u poprilično dobrom stanju, sa nekim vidljivim oštećenjima nosa.

Italijanske publikacije prethodno su objavile da su delovi Via Occidentale ulice propali dok je na njima rađeno, ali ipak, Arheološki zavod negira njihove tvrdnje i obeležava ih kao maliciozne laži.

“Da, to je zaista on, Oktavijan Avgust. Iza ovih zidina nalazio se grad, a očigledno ćemo tu pronaći još mnogo istorije, koju moramo sačuvati i istražiti”, objašnjavaju arheolozi Molisea.