Benksi ponovo obara rekorde

Banksijeva umetnost je revolucionarna, neobična i vredna je svake cene koja joj je određena...

Dokaz za to je nedavno predstavljeni uvid ovog umetnika u čuveno remek delo impresionizma koje potpisuje Klod Mone, a koje je prodato na aukciji po ceni većoj od deset miliona dolara. Benksi je ovu sliku iskoristio kako bi dao svoj komentar na temu zagađenja životne sredine i nazvao je “Show Me the Monet”, a njen novi vlasnik je anonimni kupac. Kako saznajemo, Benksi je ovu sliku kreirao 2005.godine, a ona na sebi prikazuje napuštena kolica za kupovinu i narandžastu kupu, pored originalne Moneove izvedbe mosta u japanskom stilu.

“Vandalizovane slike odražavaju život kakav je sada. Stvarnu štetu našoj životnoj sredini ne čine pisci grafita i pijani tinejdžeri, već krupni biznis ... upravo ljudi koji na svoje zidove postavljaju slike pejzaža u zlatnim okvirima i pokušavaju da kažu nama ostalima kako da se ponašamo”, izjavio je kontroverzni umetnik.

Slika je ponuđena u okviru izložbe “Crude Oils: A Gallery of Re-mixed Masterpieces, Vandalism and Vermin”, zajedno sa ostalim renomiranim delima. Prodata je za gotovo dvostruko više od procene u pretprodaji. To je drugo najskuplje delo neuhvatljivog britanskog umetnika koje se prodaje nakon što je Devolved Parliament prošle godine otišao pod čekić za 12,9 miliona dolara.