Benksi donira tri slike vredne 1.5 miliona dolara

Buntovnik sa razlogom je jedini način na koji možemo opisati Benksija…

Anonimni umetnik će uskoro aukcijski prodati triptih svojih dela nazvan Mediterranean Sea View 2017, dok će sav profit otići u humanitarne svrhe. Zajedno, slike su procenjene do cifre od 1.5 miliona dolara, a zarada će biti usmerena bolnici u Vitlejemu.

Kreirane za Banksy’s Walled Off Hotel u Vitlejemu, umetnička dela oslikavaju migrantsku krizu iz protekle decenije. Sa pejzažima na kojima možemo videti bove i pojaseve za spašavanje razbacane po obali, slike izražavaju kulminaciju nade i tuge. Komentarišući slike, Aleks Bancik, direktor odseka savremene umetnosti evropskog odseka Sotheby’s aukcijske kuće, izjavio je: “Triptih visi u Sotheby’s galerijama pored dela najvećih slikara pejzaža, uključujući Belota, Van Gojena i Tarnera. Benksijev rad je ipak, savršeno samostalan u odnosu na njih, zbog svoje moćne političke poruke”.

Slike će biti prodate na aukciji koja se održava kroz nekoliko dana, a zarada će biti iskorišćena za izgradnju novog odeljenja intenzivne nege i kupovinu opreme za rehabilitaciju dece. U maju ove godine, Benksi je donirao sliku jednoj britanskoj bolnici, kao omaž medicinskim radnicima koji se bore sa pandemijom korona virusa na prvoj liniji fronta. Kako možemo zaključiti, slika zaista govori hiljadu reči…

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Trend