Baskijatovo delo napadnuto kornfleksom na jahti milijardera

Dok su bili na odmoru na superjahti, deca ovog milijardera su se toliko uplašila lobanje na cenjenoj slici Žan Mišel Baskijata koja je deo kolekcije njihovog oca i vrenda 110 miliona dolara, da su svoje kukuruzne pahuljice bacili na nju u strahu. Posada, nesvesna vrednosti slike, samo je pogoršala stvari.

Superjahte, vredne milione dolara, prevoze svoje imućne vlasnike do najudaljenijih i najčistijih lokacija na svetu. One su uvek ispunjene luksuznim sadržajima, obiljem zabave i nekim od najimpresivnijih i neretko najskupljih umetničkih dela na svetu. Čuvanje ultra-skupih umetničkih dela na brodovima je komplikovan posao i zahteva više pažnje nego na kopnu, uključujući stalnu klimatizaciju, upravljanje efektima slane vode i vlage, i rešavanje nepredvidivih nezgoda.

Govoreći o katastrofama, japanski milijarder Jusaku Maezava jednom je iznajmio neverovatnu jahtu za nezaboravno jedrenje sa svojom porodicom, koja je uključivala troje dece. Sa njima je stigla veoma posebna slika Žan-Mišel Baskijata, "Untitled" iz 1982. godine, kupljena za rekordnih 110,5 miliona dolara na aukciji 2017. godine. Dve godine kasnije, na superjahti, slika Žan-Mišela Baskijata postavljena je blizu trpezarijskog stola. Nije neuobičajeno da tajkuni putuju sa svojim dragocenim stvarima kako bi stvorili poznatu atmosferu, sličnu domu, tokom dugih putovanja.

Remek-delo afroameričkog umetnika uplašilo je decu milijardera, koja su zatim bacila svoje kukuruzne pahuljice na nju. Budna posada odmah je priskočila u pomoć slici, ali naneli više štete nego koristi. Nesvesni značaja i vrednosti umetničkog dela, nespretno su pokušali da očiste kukuruzne pahuljice. Prema The Guardianu, Pandora Mater-Les, istoričarka umetnosti obrazovana na Oksfordu i konzervatorka, bila je pozvana od strane milijardera da obnovi Žan-Mišel Baskijata, koja bi verovatno bila jedina slika vredna više miliona dolara oštećena kukuruznim pahuljicama.

"Njegova deca su bacila kukuruzne pahuljice na nju tokom doručka na njegovoj jahti jer su mislili da je zastrašujuća," rekla je Mater-Les. "I posada je pogoršala štetu brisanjem sa slike. Posada je jednostavno mislila da je to neka slika, nisu imali pojma da vredi milione," rekla je Mater-Les za Observer. "Od njih se očekuje da znaju kako da ugode vlasnicima na moru, ali ne i da znaju o slikama i umetnosti. Ali sada kada bogataši sve češće donose svoje kolekcije umetnina na svoje jahte, važno je da kapetani i posada znaju kako da se brinu o ovim delima."

Projekat Cosmos je svet unutar sveta. Ova motorna jahta dugačka 113 metara, koja obećava mnogo, trenutno se gradi u Nemačkoj u brodogradilištu Lürssen i biće isporučena 2025. godine. Superjahta se promoviše kao prva mega-jahta na svetu koja će biti pokretana ekološki čistim hidrogenskim gorivnim ćelijama, sa eksterijerom dizajniranim od strane dizajnera Apple kompanije, Marka Njusona. Ovaj neverovatan, ekološki prihvatljiv izum utire put koji će većina jahti uskoro slediti.

Prema Lürssen brodogradilištu, zeleni pogonski sistem Projekta Cosmos će omogućiti vlasniku više od 15 noći bez emisija gasova na sidrištu, ili će vlasnik moći da polako krstari svojom superjahtom preko 300 kilometara bez emisija. Među njenim najistaknutijim karakteristikama je zaobljena posmatračka kabina na pramcu broda. Brod će uključivati bazen na krmi i veliki otvor, za koji se očekuje da će ugostiti veliki tender. Veliki prednji palubni prostor će verovatno biti završen sa heliodromom. Milijarder preduzetnik Jusaku Maezava je fotografisan na brodu tokom njegovog tehničkog lansiranja.

Ko je Jusaku Maezava

Vredan 1,6 milijardi dolara, Jusaku Maezava je osnovao najveći japanski online tržni centar, Zozotown, u maju 1998. godine. Čovek koji je leteo ruskim Sojuzom na Međunarodnu svemirsku stanicu na 12-dnevnom putovanju je strastveni kolekcionar umetnosti. Ima planove da izgradi umetnički muzej u Čibi, svom rodnom gradu. Kao milijarder u svojim srednjim 30-tim, ovaj zanimljiv modni tajkun započeo je svoju karijeru prodajom CD-ova i ploča svojih omiljenih bendova poštom iz svoje kuće i na kraju postao CEO Zozotown. Bogati Japanac poseduje privatni avion, flotu automobila i superjahtu koja je u izgradnji.

Luxury Experience