Aukcijska kuća odustala od prodaje skeleta dinosaurusa

Aukcijska kuća Christie’s Hong Kong, povukla je dugo-očekivani skelet Tiranosaurusa Reksa iz svoje Autumn Auctions ponude…

Nažalost, dinosaurus koji je mnogima od nas omiljen, moraće da se strip još neko vreme pre nego što pronađe svog novog vlasnika, jer veliki broj njegovih kostiju zahteva dodatno proučavanje. Prema navodima, aukcijska kuća je očekivala da skelet T-Reksa dostigne između 15 i 25 miliona dolara prilikom prodaje, koja je trebalo da bude održana između 25.novembra i 3.decembra. Pitanja koja su pokrenuli brojni stručnjaci, naveli su Christie’s da ovaj primerak povuče 10 dana pre prodaje, navodeći dodatna ispitivanja kao svoj glavni razlog.

Edvard Levin, portparol Christie’s aukcijske kuće, izjavio je: “Nakon konsultacija sa pošiljaocem Tiranosaurusa Reksa, koji je trebalo da bude prodat 30.novembra u Hong Kongu, Christie’s aukcijska kuća odlučila je da povuče ovaj lot. Pošiljalac je odlučio da preusmeri ovaj primerak u muzej, gde će javno biti izložen i dostupan svima”.

T-Reks o kom govorio je prvi skelet svoje vrste koji se pojavio na aukciji u Aziji. Kako prenose brojni mediji, Šen, kako je ovaj skelet nazvan, jako je sličan drugom skeletu istog dinosaurusa, Stenu, koji je Christie’s aukcijska kuća prodala za 31.8 miliona dolara pre dve godine. Aukcija je takođe naglasila činjenicu da je dinosaurus bio “54 % predstavljen gustinom kostiju”, ali ipak, broj replica kostiju je sugerisao drugačije.

Na kraju, možemo reći da će se Autumn Auction događaj održati uprkos povlačenju ovog lota, koji je bez sumnje najinteresantniji.

Luxury Experience