Anđelina Džoli prodaje najpoznatiju sliku Vinstona Čerčila

Jedina slika koju je Vinston Čerčil uradio tokom II svetskog rata, uskoro će biti aukcijski prodata…

U vlasništvu Anđeline Džoli, ovaj komad umetnosti originalno je poklonjen američkom predsedniku, Frenklinu Ruzvelu od strane nekadašnjeg premijera. Na slici možemo videti spokojnu scenu Koutoubia džamije naspram predivnog pejzaža. Čerčil je naslikao nakon posete Kazablanka konferenciji 1943.godine. Opisana kao ‘verovatno najbolja slika koju je Vinston Čerčil uradio zahvaljujući značaju tematike i činjenici da ona akcentuje važnost prijateljstva između dvojice vođa’, ova slika je veoma važna, u svakom smislu.

Komentarišući je, Nik Orčard, direktor Christie’s odseka za modernu britansku umetnost, rekao je: “Svetlost u Maroku i preko Marakeša bila je nešto prema čemu je Čerčil osećao veliku strast. On je voleo suvi vazduh, svetlost, Sunce i način na koji se to poigravalo sa pejzažima, što je apsolutno evidentno na ovoj slici”.

Sliku je Ruzveltov sin, Eliot, prodao nakon njegove smrti 1945.godine, a ona je promenila nekoliko vlasnika pre nego što ju je Džoli kupila 2011. Prema procenama, vrednost slike će dostići cifru između 2.1 i 3.4 miliona dolara tokom aukcije, koja će biti održana 1.marta. Da li biste je kupili?