Alkoholisani čovek oštetio skulpturu Terakota ratnika

Kako je pijani ljubitelj selfija u Filadelfiji oštetio skulpturu Terakota ratnika vrednu 4,5 miliona dolara i postao razlog za bes čitave Kine, istovremeno izazivajući diplomatski sukob?

Ono što se desi u Vegasu, ostaje u Vegasu, ali to se ne može reći za Filadelfijski muzej. Naizgled bezazlena pijana noć u Franklin Institutu u Filadelfiji i ukradeni prst jednog od čuvenih Terakota ratnika iz Kine tokom zabave pretvorili su se u noćnu moru za Majkla Rohanu. Umetnost i kultura su ozbiljan posao, a Rohana je to naučio na teži način. Godine 2017, dvadesetčetvorogodišnji Rohana prisustvovao je zabavi u Franklin Institutu 21. decembra. Ušao je u prostor izložbe Terakota ratnika samo sa svojim mobilnim telefonom, napravio selfi sa jednim od ratnika i izašao s dodatnim predmetom - nedostajućim palcem statue starijom od 2.000 godina, vrednom 4,5 miliona dolara.

Rohani je prethodno pretila kazna od 30 godina zatvora zbog optužbi za krađu i prikrivanje kulturnog nasleđa iz muzeja. Srećom po njega, ali nažalost za Kinu, maksimalna kazna sada će biti dve godine zatvora i kazna od 20.000 dolara.

Franklin Institut je primetio da nedostaje palac statue oko 8. januara 2018. godine, a istraga koja je usledila, dovela je do Rohanine kuće u Delaveru u februaru, gde je Rohana priznao svoj zločin i odmah vratio ukradeni prst.

Terakota armija je otkrivena 1970-ih godina od strane grupe kineskih farmera. Kulturni centar Shaanxi, koji je pozajmio statue, snažno je osudio Franklin Institut: "Tražimo da SAD ozbiljno kazni počinioca. Podneli smo ozbiljan protest protiv njih", rekao je Vu Haijun. Međutim, nedostatak motiva učinio je ovu krađu umetnosti jedinstvenom i smanjio Rohaninu kaznu na dve godine zatvora.

Kada je optuženi stao pred sud, priznao je da ne zna zašto je ukrao palac, prema Artnetu: "Svaki put kada sada vidim ovaj video, pokušavam da shvatim, šta ti je bilo na pameti? Šta si mislio? Ne znam kako sam mogao biti tako glup", rekao je. Očigledno je bio samo pijani mladić, na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

 

Grad Filadelfija usvojio je rezoluciju kojom se zvanično izvinjava Kini. Ona je dostavljena kineskom konzulu u Njujorku i prosleđena Kulturnom centru Shaanxi u aprilu 2018. godine.

Luxury Experience