45.000 dolara za Hitlerov imenik

Adolf Hitler je jedan od važnijih karaktera svetske istorije, pa sve ono što je njemu pripadalo dostiže neverovatne cene u današnje vreme…

Upravo to je bio slučaj na skorašnjoj aukciji koja je održana u Viltširu. Ekskluzivni telefonski imenik, koji sadrži sve detalje o zlikovcima istorije, sa izuzetkom Adolfa Hitlera, prodat je po neverovatnoj ceni. Naravno, činjenica da samo Hitler nije upisan u ovu knjigu nam govori da je ona verovatno pripadala upravo njemu.

Knjiga zla, kako je mnogi nazivaju, nosi u sebi detalje o visoko rangiranim nacistima, poput Hajnriha Himlera, Džozefa Gebelsa, Rudofa Hesa, Hermana Geringa, Rajnharda Hajdriha i Alberta Bormana. Ona takođe sadrži broj telefona Hitlerovog ličnog arhitekte i pilota. Na ovoj knjizi koja je obmotana kožom nalazi se ispis “Fernsprech Teilnehmer”, što u prevodu znači “telefonski preplatnici” i sadrži oko 200 imena.

Ekskluzivna knjiga nađena i u Hitlerovoj kancelariji na kraju Drugog svetskog rata od strane istražitelja ratnih zločina, kapetana Džona Hodža.

Prvobitno procenjena na 20.000 dolara, ova knjiga je dostigla cenu od 45.000 dolara. Kako kaže voditelj aukcije, Endru Aldriž “pomislite na nekog zlikovca i sigurno ćete naći njegovo ime ovde”. Pitamo se zbog čega je neko ovo kupio…

 

Luxury Experience