19. novembar je svetski Dan muškaraca: Da li znate razlog zbog kojeg se slavi?

Svako od nas ima barem jednu mušku figuru koja nam je celog života podrška i oslonac, zato budite sigurni da im čestitate predstojeći, manje poznati Međunarodni dan muškaraca koji se obeležava 19. novembra. Ovaj praznik je prvi put obeležen 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, a danas se slavi u preko 60 država širom sveta.

Obeležavanje svetskog Dana muškaraca ima za cilj da istakne pozitivne muške uzore, njihov doprinos porodici i okruženju, kao i njihova dostignuća. Za to je zaslužan doktor Džerom Tilaksing koji je, proučavajući muško-ženske odnose, shvatio da ne postoji dan posvećen „jačoj polovini“, već samo Dan očeva, ali kao što svi znamo, to predstavlja samo određeni procenat muške populacije.

Pomenuti praznik stavlja poseban akcenat i podiže svest o povećanju brige o mentalnom i fizičkom zdravlju muškaraca i dečaka, što oni vrlo često zanemaruju. Životni vek prosečnog muškarca često sa sobom donosi velika opterećenja i stres, što značajno utiče na njihovo sveopšte zdravlje. Obeležavanjem svetskog Dana muškaraca ujedno se skreće pažnja na istraživanja koja kažu da muškarci uglavnom imaju kraći životni vek od žena i da bi trebalo veću pažnju da posvete sebi i svom zdravlju. Statistika govori i da su žene odgovornije kada je u pitanju zdravlje, a trebalo bi podjednako da se čuvamo.

Obradujte svoja nepca!

Započnite dan malo drugačije, promenite navike i umesto obroka s nogu na putu ka poslu počnite jutro izbalansiranom ishranom kao jednim od ključnih faktora riznice zdravlja. Ne preskačite doručak, priuštite sebi zdrave i kompletne obroke i obogatite svoj tanjir nutritivnim namirnicima – uključite žitarice, proteine, voće i povrće.

Aktivirajte se!

Priuštite svom telu bilo kakvu vrstu fizičke aktivnosti. Ukoliko nemate vremena za teretanu i bavljenje konkretnim sportom, sitnicama razbijte svoju svakodnevnu rutinu za bolje zdravlje. Automobil možete zameniti biciklom, lift stepenicama, a odmaranje na kauču posle ručka možete zameniti šetnjom u prirodi sa psom ili igranjem sa decom u parku.

Vodite računa o mentalnom zdravlju!

Podjednako važno mentalno zdravlje je obavezno čuvati u svakodnevici punoj situacija koje mogu imati veliki uticaj na nas. Održavanje „mentalne higijene“ je u životu modernog muškarca nešto što svakako ne treba zanemariti, već se tome treba posvetiti. Razgovori sa terapeutima, meditacije, pauza za sebe i svoje bližnje neki su od mehanizama mentalne relaksacije i održavanja zdrave psihe. Možda će za početak biti dovoljno da pustite omiljenu pesmu, slušate je uz kafu, budete sami sa sobom ili možda poljubite i zagrlite dragu osobu.

Ugodite sebi!

Kupite taj sat koji ste toliko dugo hteli ili kožni kaiš koji vam je u stvari zaista potreban, samo nikako to sebi da priznate, uplatite željeno putovanje ili napravite sebi ugođaj u omiljenom SPA centru u kom ćete se maksimalno opustiti, zaboraviti na telefon i uživati u trenutku. Pružite sebi tretman kakav zaslužujete odlaskom na relaks ili specijalizovanu masažu koja će upotpuniti vaš dan i pripremiti vas za nove pobede.


Preuzeto sa Instagram profila beanzcafe_serbia

Bilo da sedite kod kuće ili u omiljenom kafiću, ne pristajte ni na šta manje od prvoklasnih proizvoda. Kada birate kafu, neka to bude samo najbolje – uživajte u BeanZ premium espresu. Prepustite se uživanju u kafi visoke kategorije, jedinstvenog porekla, pažljivo odabranih zrna od strane farmera koji svojim imenom i eskpertizom stoje iza vrhunskih ukusa.

BeanZ kafu, prirodno gajenu i neprocesuiranu, uzgajaju i sjajni muškarci širom sveta. Među njima je Eduardo, predstavnik šeste generacije koji čuva tradiciju još od vremena kada su njegovi preci počeli sa uzgajanjem kafe 1840. godine. Po njegovim rečima, tajne gajenja kafe su se prenosile s jedne na drugu generaciju. Sušenjem sveže ubranih plodova na nikaragvanskom suncu, razvija se snažan ukus u kojem se prepoznaje nota crne čokolade i slatkoća sušenog voća.

Luis Alberto uzgaja svoju kafu u bujnoj zelenoj brazilskoj prašumi, koja je blagoslovena jednim od najplodnijih zemljišta na svetu. Upravo to je razlog zbog kojeg njihova kafa ima taj prepoznatljiv, istančan ukus – jer se 100% arabika uzgaja u samom srcu šume. U šoljici Luiz Albertove kafe, sjedinjuju se neodoljive arome tamne čokolade i slatkoće karamele sa orašastim notama pečenih badema.


Preuzeto sa Instagram profila beanzcafe_serbia

Podrška i ženama!

„Iza svakog muškarca stoji uspešna žena“ – izreka je koju smo neretko čuli. S tim u vezi, kao što treba podržavati muškarce 19. novembra, ali i cele godine, isto tako treba podržati i žene koje su uvek tu, uz važne muškarce u svom životu. Potrebno je da i oni budu uz njih, da hodaju zajedno rame uz rame.

Vreme je za poklone

Dan muškaraca je takođe idealan trenutak da sa vama dragom osobom provedete što kvalitetnije vreme i radite ono što volite. Budite aktivni i osmislite nešto o čemu maštate, ali niste nikada našli vremena za to. Zajednička vožnja kvada, karting, planirarenje, rafting, odlazak u streljanu, samo su neki od predloga kojima ćete sa sigurnošću stvoriti uspomene u godinama koje dolaze. Ujedno, neka ovaj dan bude savršena prilika da obradujete svoje voljene muškarce i umesto da sami sebe nagrađuju, preduhitrite ih i obradujte ih poklonom. Kako je u pitanju vrlo interesentan praznik koji sa sobom nosi simbolično značenje, upravo takav treba da bude i poklon koji ima sličnu poruku. Sa BeanZ aparatima koji su namenjeni za kućnu i kancelarijsku upotrebu, sigurno nećete napraviti grešku.

Na kraju svakog dana, bez obzira na datum, prisetite se koliko je vama važna podrška i ne zaboravite da je pružite drugima. Setite se da muškarcima čestitate njihov praznik, osnažite ih i motivišite da u svaki novi dan zakorače uzdignute glave.

Luxury Experience