Švedska ledena palata je spektakularnija nego ikada

Icehotel u švedskoj Laponiji ove godine ima sobe na temu Čarlsa Dikensa i „Velikog Getsbija“.

Ledeni hotel OG je ponovo otvoren za zimsku sezonu 2021/22, i izgleda prilično kul. Ledeni hotel u Jukasjarviju, jednom od najsevernijih švedskih naselja, najstariji je te vrste na svetu. Ove godine slavi svoju 32. inkarnaciju – kao što svi kažu, najbolji ste u svojim tridesetim – a mi smo oduševljeni novim dizajnima od leda.

Kao što biste očekivali od hotela koji se svake godine potpuno topi (i samim tim biva uništen), ova verzija Ice hotela je drugačija od bilo koje ranije. Osim što ima ledeni bar, takođe ima bioskop i salu za ceremonije, obe u potpunosti napravljene od leda.

Šta je još novo ove godine? Pa, Ice hotel je doveo 27 umetnika da dizajniraju sobe. Rezultati variraju od Dikensovskih ulica od kaldrme do palata u stilu „Velikog Getsbija“, ukrašenih ledenim lusterima i skulpturama. Za čitav dizajn je bilo potrebno nešto više od šest nedelja i ogromnih 600 tona leda - sve iz obližnje reke Torne.

Da ne spominjemo hotelske sobe u kojima gosti mogu da odsednu (takođe u potpunosti napravljene, kao što ste mogli da pretpostavite, od leda). Prilično su hladne, blago rečeno. Temperature u prostoriji se održavaju na -5C, pa se gostima savetuje da se toplo umotaju u vreće za spavanje i ćebad.

Ako ne želite da ostanete u jednoj od tih soba gde je temperatura ispod nule, takođe možete posetiti Icehotel, jer u svojoj ponudi ima i tople sobe koje, očigledno, nisu izgrađene od leda. Stalni deo hotela zove se "Icehotel 365", koji organizuje ture pešačenja, raftinga i pecanja po okolini.

Ukoliko planirate da posetite hotel nemojte odlagati putovanje jer je ova verzija Ice hotela otvorena samo do aprila 2022. godine, kada će se ponovo istopiti i pretvoriti u reku od koje je i nastao.