Shanghai Wonderland - jedinstveni luksuzni hotel u napuštenom kamenolomu

Kada pomislite na panoramu Šangaja, verovatno vam na pamet padne čitav niz visokih i modernih nebodera...

Ipak, grad poznat po neverovatnim višespratnicama, skoro je završio svoj rad na projektu koji doseže nove dubine: u pitanju je prostrana i skupocena zemlja čuda konstruisana ispod zemlje, ograničena zidovima napuštenog kamenoloma.

Raskošni hotel koji je deo InterContinental Hotel Grupe, doseže 88 metara unutar kamenoloma. Najviša dva od njegovih 18 spratova oslanjaju se na stranice ovog prostora, uranjajući u kampus prirodnih elemenata, kombinovanih sa ekstremnom arhitekturom. Veličanstveni stakleni lift u sitlu vodopada kreće sa površine i spušta se niz stranu kamenog lica hotela, dok je za one goste koji žele da ostave snažan utisak odmah po svom dolasku, u samom središtu ovog prostora kreiran heliodrom.

Dva najniža nivoa hotela nalaze se ispod površine vode, sa jedinstvenim akvarijumom koji okružuje i restoran i smeštajne jedinice. Svaki od šest podvodnih apartmana takođe poseduju svoj sopstveni akvarijum, dok hotel u celosti nudi 337 soba, pored svega ostalog što vam je potrebno za premijum uživanje.

Nazvan Shanghai Wonderland, ovaj resort će vam ponuditi i vrhunsko spa iskustvo, pored svoje jedinstvene lokacije i pogodnosti, poput bazena sa ložama i jezera koje je dovoljno veliko za vožnju kajakom. Posetioci mogu uživati u pogledu na vodopade direktno iz svoje sobe, ležernim šetnjama kroz okolnu prirodu, penjanju po stenama i skakanju bandžijem. Privatni balkoni gostima daju mogućnost da uživaju u pogledu na light show. Možemo slobodno reći da dok ste u ovom odmaralištu nećete imati potrebu da ga napuštate, ali ako to poželite, u blizini se nalaze vrhunske atrakcije poput Chenshan botaničke bašte i sam grad koji je pun aktivnosti.

Za razliku od mega hotela, Shanghai Wonderland koristi dizajn smanjenog uticaja na prirodno okruženje. Njegovi spoljni balkoni ispunjeni su zelenilom, dok je krov takođe pokriven biljkama kako bi se što bolje uklopio sa svojim prirodnim okruženjem. Zasena koju stvaraju zidovi kamenoloma doprinose regulaciji temperature, poboljšavajući efikasnost grejanja i hlađenja.

Izgradnja 18 spratova ispod nivoa zemlje svakako nije jednostavan poduhvat. Zapravo, tokom perioda dužeg od jedne decenije, preko 5.000 arhitekti, dizajnera, planera, inžinjera i građevinaca doprinelo je kompletiranju ovog projekta, čija cena prelazi 300 miliona dolara.

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Putovanja