Saudijska Arabija gradi podzemno odmaralište

Saudijska Arabija po svemu sudeći želi da promeni mišljenje sveta o sebi i postane „turistička destinacija“ budućnosti, a kako se nama čini, u tome definitivno uspevaju...

Njihov ultra luksuzni duh gostoljubivosti oseća se odmah na mističnom aerodromu, koji će kreirati optičku iluziju pustinjske oaze. Ovo je ispraćeno veličanstvenim i ambicioznim projektom koji je ugrađen u peščane stene nadomak Hegre, mesta poznatog kao Al-Hijr, a koje je pod zaštitom Uneska po prvi put otvoreno za javnost realtivno skoro.

Ovaj projekat predstavlja podzemno odmaralište i hotel, koji će biti skriveni unutar stenovitih zdanja AlUla, prirodne regije severozapadne Saudijske Arabije. Svetski poznati francuski arhitekta, Žan Nuvel, svoju inspiraicju dobio je od prirodnog okruženja. Hotel će biti usečen unutar peščanih stena, a kada bude završen, dobiće naziv Sharaan by Jean Nouvel.

Ambiciozni projekat je zvanično predstavljen uz pomoć raznolikih konceptualnih renderinga, koji bi trebalo da oduševe svakoga ko ih ugleda i nisu ni nalik bilo čemu što smo ranije imali prilike da vidimo. Arhitekta je dizajnirao posed sa namerom očuvanja starog pejzaža. Sobe su urezane unutar lica stene, sa privatnim balkonima koji gledaju prema pustinjskom pejzažu. Ekspres lift kreiran od stakla će gostima dati priliku da uživaju u pogledu na pustinjsko okruženje koje je staro milion godina.

Kako kaže arhitekta: „AlUla je svojevsni muzej, koji čuva svoje prirodno okruženje, koje zaslužuje da bude sačuvano. Od vitalnog je značaja da sačuvamo svu raznolikost i privlačnost ove lokacije, koja se većim delom oslanja na svoj udaljeni i povremeno arhaični karakter. Želimo da sačuvamo malo misterije i obećamo nova otkrića svakom putniku namerniku“.

Sharaan odmaralište će imati 40 apartmana i tri vile, kao i centar za okupljanje sa 14 odvojenih paviljona. Projekat će, ako sve bude išlo po planu biti kompletiran 2024.godine, a definitivno će Saudijsku Arabiju staviti na mapu poželjnih destinacija.