Red Sea Project: mega-odmaralište u Saudijskoj Arabiji vredno 5 milijardi dolara

Projekat Red Sea, novo ultraluksuzno odmaralište koje se gradi u Saudijskoj Arabiji, ima za cilj da promeni ono što smo do sada znali o turističkim destinacijama.

Reklamira se kao najambiciozniji projekat na svetu jer postavlja nove standarde za održivi razvoj, a sadržaće planinske klisure, uspavane vulkane i drevne lokalitete kulturnog nasleđa, koje će putnici moći da posete. Istovremeno, odmaralište se ponosi što gostima nudi smeštaj i usluge najvišeg kvaliteta na svetu.

Odmaralište je deo programa Saudijska vizija 2030, strateškog okvira koji ima za cilj smanjenje zavisnosti Saudijske Arabije od nafte. Princ Mohamed bin Salman, prestolonaslednik Saudijske Arabije, najavio je projekat u julu 2017. godine, tvrdeći da se projekat Red Sea fokusira na kombinovanje luksuza i ekoturizma kako bi privukao putnike iz celog sveta.

Predviđeno je da projekat poveća BDP Saudijske Arabije za 5,86 milijardi dolara svake godine nakon njegovog završetka.

Uskoro bi trebalo da bude završena prva faza njegove izgradnje, sa preko 3.000 hotelskih soba, dok se trenutno gradi Međunarodni aerodrom Red Sea, marina i nekoliko rekreativnih centara. Njegovi kreatori predviđaju da će luksuzno odmaralište privući preko milion posetilaca svake godine.

Očekuje se da će Red Sea Project koštati preko 5 milijardi dolara, ali će otvoriti oko 70.000 novih radnih mesta i doneti više novca, pomažući saudijskoj ekonomiji.

Po završetku, projekat će uključiti ukupno 50 hotela koji nude do 8.000 soba i više od 1.000 rezidencija koje se prostiru na 22 ostrva.

Luxury Experience