Raffles London „The OWO“: Kako je ratna kancelarija Vinstona Čerčila postala luksuzni hotel

Kako je legendarna londonska stara vojna kancelarija postala najnoviji luksuzni hotel u gradu?

Zgrada od 53.900 kvadratnih metara sada je hotel Raffles London „The OWO“ u kom možete spavati u kancelariji Vinstona Čerčila.

Kada je arhitekta Džef Hal prvi put ušao na teren ove stare vojne kancelarije (OWO), istorijskog imanja u londonskom Vajtholu u kome su se nekada nalazile kancelarije britanske vlade, zatekao ih je u zapuštenom stanju. Od vlažnih podruma do nespretno nameštenih klima uređaja u hodnicima, ništa nije ispunjavalo zahteve britanskog programa očuvanja objekata od istorijskog značaja pod koji je legendarna zgrada trebalo da pripadne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The OWO (@theowo.london)

„Mogao sam da vidim veličinu, važnost, ali bilo je razočaravajuće i šokantno šta je vlada uradila zgradi“, kaže Hal, direktor EPR Architects.

Sa istorijom koja datira iz 1898. godine, tokom vladavine kralja Edvarda, veliki kompleks je služio kao kancelarija Vinstona Čerčila tokom Drugog svetskog rata. Danas, šest godina nakon što je Džef Hal započeo ovu masivnu obnovu zgrade, ono što je otkriveno na mestu propadajuće vile je novi Raffles London Hotel „The OWO“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The OWO (@theowo.london)

Projekat se sastoji od hotelskih objekata kao i rezidencija i ponovo koristi zgradu od 53.900 kvadratnih metara, koja je otelotvorila trijumf britanske imperijalne ere. Kao centar imperije, stara vojna kancelarija je završena 1906. godine, a izgradnja je koštala 210 miliona evra u današnjem novcu. Šest godina i više od 1,2 milijarde dolara kasnije, veličanstvena palata vraća svoje mesto kao nova znamenitost Londona i postaje novi, luksuzni hotel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The OWO (@theowo.london)

Stara vojna kancelarija je bila strogo tajna zgrada vlade. I MI5 i MI6, dve britanske tajne službe, osnovane su ovde 1909. U stvari, oficiri su koristili diskretan špijunski ulaz i kao rezultat toga, OWO se pojavljuje u nekoliko filmova o Džejmsu Bondu.

„Njegova prvobitna svrha je bila da zadrži ljude napolju. Sada želimo da ih uvedemo“, kaže Hal, misleći na izazov transformacije lokacije nalik tvrđavi u luksuzni ugostiteljski prostor. Hal i njegov tim došli su do rešenja tako što su otvorili više ulaza i pretvorili nekada ograđeni blok u društveni prostor na otvorenom. Takođe su ukrasili fasadu zastavama kako bi ukazali da je zgrada otvorena za poslovanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The OWO (@theowo.london)

Devet restorana u kojima rade kuvari sa Michelin zvezdicama, kao i prvi spa brenda Guerlain u Londonu, takođe će pomoći da se privuče publika.

Istovremeno, restauracija je otkrila i istakla impresivne podove od mozaika koji su bili skriveni ispod jeftinih tepiha i kitnjastih venaca blokiranih spuštenim plafonima. Napravljene su replike rezbarenog plafona kako bi se zamenili oštećeni ili nedostajući delovi, visoko centralno mermerno stepenište u srcu predvorja je popravljeno, a uski, vlažni podrum je podvrgnut masivnom iskopavanju i proširen na pet spratova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The OWO (@theowo.london)

Polovina objekta je pretvorena u 85 luksuznih rezidencija, dok se hotelski deo sastoji od 120 soba i apartmana koje je dizajnirao Tjeri Despont. Istaknuto je pet Heritage apartmana, od kojih je svaki nekada bio sala za sastanke. Pet apartmana se takođe mogu spojiti i pretvoriti u ogroman prostor koji se prostire na preko 500 kvadratnih metara.

Granville Suite je omiljena soba generalnog direktora Raffles London Hotela Filipea Lebeoufa. „Soba je neverovatna, plafon je visok 10 metara i ima neverovatno kupatilo. Ogroman je, ali ništa nismo mogli da učinimo da ga smanjimo. To je zgrada koja je zaštićena, tako da ne bismo mogli da pravimo bilo kakve strukturne promene."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The OWO (@theowo.london)

Lebeouf napominje da je apartman nazvan po Kristin Granvil, jednoj od najefikasnijih britanskih agenata tokom Drugog svetskog rata. „Ona je bila Čerčilov omiljeni špijun“, kaže on. „U toku rata zgradu su zauzele dame, baš zato što su svi muškarci bili u ratu.

Nema sumnje da bi se Džejms Bond u ovom hotelu osećao kao kod kuće.

Luxury Experience