Prvo eko-turističko odmaralište u Africi proizvodi sopstvenu vodu iz vazduha

Izdignute lože u luksuznom odmaralištu Baobab Luxury Safari Resort će ponuditi zadivljujući pogled na šumsko okruženje i jedinstvenu mogućnost stvaranja vode za piće iz vlažnog vazduha.

Mask Architects želi da vam pomogne da ostvarite svoje fantazije o životu u kućici na drvetu i istovremeno učinite nešto dobro za životnu sredinu.

Italijanska dizajnerska firma je predstavila prikaze predstojećeg odmarališta Baobab Luxury Safari Resorta koje planira da izgradi u Južnoj Africi. Odmaralište je usredsređeno na prozračne kućice na drvetu sa dobrim dizajnom koje su smeštene usred zelene južnoafričke šume. Ali to nije sve: ove kućice na drvetu su dizajnirane da autonomno proizvode sopstvenu zelenu energiju i vodu za vaš boravak, čineći imanje prvim takve vrste.

Oni će takođe distribuirati vodu zajednicama u blizini, kao deo cilja kompanije da unapredi infrastrukturu, poljoprivredu i proizvodnju na drugom najvećem svetskom kontinentu.

Idealne za parove ili porodice koje žele da se ponovo povežu sa prirodom i divljim životinjama, luksuzne kućice na drveću će bukvalno ponuditi uzvišeno iskustvo odmora sa izrazito ekološki osvešćenim etosom.

Inspirisane praistorijskim drvetom baobaba, lože u obliku konusa izgledaju kao da lebde u vazduhu, podignute samo 3,5 metara iznad zemlje. Područje kondenzacije, ili baza kućice, je mesto gde ćete prvo ući kada dođete ovde. Zakrivljeno stepenište vodi vas na sprat gde će vas dočekati dnevni boravak sa prirodnim nameštajem okružen prozorima od poda do plafona koji ispunjuju prostor sunčevom svetlošću. Primarna spavaća soba i balkon su takođe na ovom nivou, nudeći predivan pogled na pejzaž. Dva nivoa više, naći ćete palubu za sunčanje okruženu sopstvenim privatnim panoramskim bazenom.

Naravno, tehnologija je ovde prava zvezda. Svaka kućica na drvetu je opremljena sistemom „tehnologija vazduh-voda” kompanije Mask Architects, koji se napaja providnim solarnim uređajem koji može da proizvodi vodu izvlačeći vlagu iz vlažnog vazduha. Ovo je olakšano vazdušnim filterima koji su ugrađeni u drvene aluminijumske rešetkaste stubove koji okružuju fasade kućica na drvetu. Vazduh i vlaga koji prolaze kroz ove filtere se zatim kondenzuju i obrađuju kroz dodatni višestepeni sistem filtracije u prostoriji ispod zemlje.

Sistem za proizvodnju vode ne samo da će hidrirati vaš boravak, već će i pomoći onima u Africi koji se bore da pristupe vodi. Kada se vremenom prikupi dovoljno prečišćene vode, ona će biti isporučena lokalnim zajednicama putem distributivne mreže, prema Mask Architects.

„Ovim projektom, naš cilj je da najosnovnije potrebe za vodom učinimo dostupnim, a ne luksuznim iskustvom, i da sprečimo glad, žeđ i bolesti i smrt koje su njeni uzroci“, piše u opisu kompanije Mask Architects na sajtu.  

Luxury Experience