Otkriven datum otvaranja prvog hotela u svemiru

Svemirski hoteli možda deluju kao daleka tačka naučne fantastike, ali oni bi svakako mogli postati realnost pre nego što možete zamisliti, posebno ukoliko za mišljenje pitate kompaniju Axiom Space...

Hjustonski brend, čiji je koosnivač bivši menadžer u NASA i direktor Internacionalne Svemirske Stanice, gospodin Majkl Sufredini, sada planira da predstavi svoj prvi segment projekta potpuno nove komercijalne svemirke stanice, u svega tri godine okvirnog roka, specijalno dizajnirane kako bi duplirala svoju ulogu kao hotel van ovog sveta. Projekat vredan dve milijade dolara, nazvan AxStation, prema planovima nalaziće se u orbiti naše planete do 2028. godine.

Čitav plan bivšeg NASA radnika zasniva se na priključivanju modula za posadu internacionalnoj stanici do 2024. godine i zatim postepenog širenja iz ove tačke sa najmanje dva modula, uključujući laboratorijsko/proizvodnu jedinicu i panoramsku opservatoriju. Nova kompanija Majkla Sufredinija namerava da ostavi sva tri modula pričvršćena za ISS sve do njihovog penzionisanja, za koje on pretpostavlja da će se dogoditi krajem ove decenije.

Od trenutka kada AxStation moduli budu uspešno priključeni svemirskoj stanici, postaće prvi slobodno plutajući internacionalno dostupan, privatni svemirski prostor. Ova tročlana konstrukcija služiće kao istraživačka platforma i jedna od najluksuznijih destinacija prvog talasa svemirskih turista. Upravo zbog svega navedenog Axiom će se potruditi da pruži svim zainteresovanima smeštaj koji je daleko luksuzniji od sterilnog i fiksno naučnog prostora Svemirske Stanice ISS.

Modul za posadu, koji će duplirati svoju ulogu postavkom hotela, poseduje dekor poznatog enterijernog dizajnera Filipa Straka. Kabine će gostima ponuditi plišom postavljene zidove i komade nameštaja, futurističke LED sisteme rasvete i panoramske poglede na našu planetu iz njene orbite, sa visine od 402 kilometra. Eksterijerni segmenti biće kreirani od strane evropske aerosvemirske kompanije Thales Alenia Space, koja je takođe, kreirala oko pola modula namenjenih američkoj svemirskoj stanici, dok će njihovi enterijeri biti finiširani u Hjustonu.

Brend Axiom deluje potpuno zahuktalo po pitanju svog novog hotela/istraživačke stanice, posebno kada se uzme u obzir prošlogodišnje odobrenje agencije NASA za priključivanje modula namenjenog posadi njihovoj svemirskoj stanici ISS, zajedno sa potpisivanjem ugovora vrednog 140 miliona dolara, koji će sve to omogućiti.

Axiom je pored svega, osigurao i ugovor sa SpaceX agencijom, koja će obezbediti privatnim ekipama astronauta pun trening, obuku i kratke boravke na ISS stanici do kraja ove godine. Sedišta u sledećem šatlu koji će nositi svemirske turiste u njihove nesvakidašnje smeštaje koštaće 55 miliona dolara po osobi i do sada je zvanično potvrđeno da je jedno od njih zauzeo Tom Kruz, koji sa producentom i režiserom Dogom Limanom, ujedno planira snimanje svog kratkog prvenca u svemiru. Svemirski turisti koji se upute na AxStation biće podvrgnuti petnaestonedeljnom treningu i pripremama za njihovu misiju.