Manastir iz 15.veka u Hrvatskoj transformisan u luksuzno odmaralište

Smešten u manastiru iz 15.veka, LOPUD-1483 ispunjen je interesantnim umentičkim delima i antikvitetima, dok master aparatman dolazi sa sobom za paniku…

Pored interesantne privlačnosti hrvatskog podneblja, u smislu prirode i njene čiste lepote, ljubitelji luksuza imaju još jedan razlog da posete ovu zemlju, zahvaljujući debitovanju LOPUD-1483, dugoočekivanog odmarališta sa pet zvezdica.

Smešten nedaleko od Dubovnika, na ostrvu na kom ne idu automobili, nazvanom Lopud, ovaj hotel se nalazi unutar zidina nekadašnjeg manastira iz 15.veka i tvrđave iz 16.veka, koje je umetnički kolekcionar, Frančeska Tisen-Bornemsa, primetila kada je posetila Hrvatsku 1992.godine. U to vreme, kolekcionarka se posvetila spasavanju umetničkih dela iz područja koje je bilo zahvaćeno ratom, a bila je oduševljena manastirom na morskoj obali i tvrđavom koja se nalazila nadomak njega. Frenk Geri, slavni arhitekta, posavetovao ju je da se restauracijom ovih poseda bavi polako i ona ga je poslušala, pa je taj proces potrajao oko 20 godina.

Okarakterisan bujnim baštama, ovaj posed je renoviran pod budnim okom zagrebačkog arhitekte, Rujane Marković i italijanske dizajnerke, Paule Lenti, čiji su jarko obojeni komadi nameštaja dekorisali čitav enterijer i pet apartmana za goste. I dok debeli kameni zidovi ovog poseda i dalje zadržavaju svoju manastirsku trezvenost, koja je sada izbalansirana umetničkim delima i antikvitetima iz porodične kolekcije, koja se smatra jednom od najboljih u čitavom svetu. Od starinskih rezbarenih anđela do srednjevekovnih pehara, pa sve do moderne fotografije i dela savremenih umetnika, ovi komadi reflektuju ono što Tisen-Bornemsa opisuje kao “jedinstveni dijalog između renesanse i savremenog doba”, dodajući da je kolekcija kulminacija tri generacije sakupljanja i ukusa.

Kada se ne dive umetničkim delima, gosti mogu uživati u aktivnostima kao što su joga sesije na otvorenom i personalizovani wellness programi, ture okolnih renesansnih vila i kapela, avanture do peščanih plaža i filmske večeri na otvorenom. Gosti koji odaberu duži boravak, dobiće na poklon dve vožnje brodom nedeljno. Umesto kreiranja restorana za samo pet apartmana, vlasnici odmarališta odlučili su se da kuvarima daju mogućnost da gostima posluže šta god oni poželeli, uz akcentovanje dalmatinske šunke i vina.

Kada padne noć, i gosti se povuku u jedan od pet apartmana koji variraju po svojim dimenzijama, dobiće mogućnost uživanja u neverovatnom nivou dekoracije, pogodnosti i unikatnih umetničkih dela. Master apartman se izdvaja svojim kupatilom, koje je zaklonjeno čeličnim vratima i dizajnirano je da igra ulogu sobe za paniku. I dok to možda deluje kao sasvim nepotreban dodatak, možemo slobodno reći da nam upravo on govori o profilu gostiju koji će ovde odsedati – u pitanju su ljudi koji se fokusiraju na privatnost, ekskluzivnost, umetnost i iskustva krojena po meri.

Cena jednog noćenja u ovom odmaralištu koštaće vas oko 1.400 evra, a uključuje i doručak na zidinama, sa pogledom na more, koji je zaista jedinstveno iskustvo. Predlažemo vam da se udobno smestite i prelistate našu galeriju.