Kao retro voz: Intercontinental Khao Yai Resort na Tajlandu

Uživajte u svetu neverovatnih iskustava i otkrića – od degustacije vina u brdima, do planinarenja i istraživanja na otvorenom u jednom od najvećih prirodnih prostora Azije.

InterContinental Khao Yai Resort je smešten u delu raja koji oduzima dah. Nalazi se u bujnom tropskom pejzažu brojnih jezera i obilnog drveća na ivici nacionalnog parka. Unutrašnjost i vile tajlandskog hotela izgledaju kao vagoni u stilu art deko: u jednoj se nalaze retro sobe, u drugoj se nalazi restoran, džez bar, pa čak i dečiji centar.

InterContinental Khao Yai Resort nalazi se na ivici Nacionalnog parka Khao Yai (najposećenijeg na Tajlandu), koji je pod zaštitom Uneska. Odmaralište se izdvaja od ostalih destinacija za odmor ne samo po objektima sa pet zvezdica i slikovitim pogledima, već i po originalnom konceptu. Dizajner Bil Bensli dizajnirao je enterijere i javne površine u duhu retro vozova iz ere art dekoa. Inspiraciju je crpeo iz istorije ovog mesta – početkom dvadesetog veka Khao Yai je bio jedna od najvažnijih turističkih destinacija u jugoistočnoj Aziji.

Od recepcije nalik na kabine za prodaju karata, preko zgrada i vila sa enterijerom koji podseća na luksuzne art deko vagone, do spa i džez bara, Bil Bensli je dao hotelu šarm i romantiku opuštenog putovanja železnicom.

Utisci počinju od samog ulaza, kada gosti stignu u hotel. Šalter za prijavu, stilizovan kao kabina za prodaju karata, ukrašen je železničkim detaljima: retro koferima, starim kartama i tradicionalnim zvonom upravnika stanice koje zvoni da pozdravi goste. Suvenirnice sa raznih železnica, donete iz engleskih gradova i Bangkoka, mogu se naći u celom hotelu.

„Skupljanje stvari za ovaj projekat je bila avantura sama po sebi“, kaže dizajner.

Njegovo omiljeno otkriće, ogromna mapa iz 1920-ih koja prikazuje sve železničke stanice na Tajlandu, sada visi u jednoj od kuća za goste. Gosti su smešteni u jednoj od 45 soba u glavnim zgradama ili u 19 zasebnih apartmana smeštenih u preuređenim železničkim vagonima. Apartmani se nalaze oko jezera i svi su nazvani po različitim stanicama iz doba kralja Rame V, osnivača modernog železničkog sistema na Tajlandu. Pod njegovim patronatom region je postao ključna tačka za železničko putovanje krajem 19. i početkom 20. veka.

Sve sobe imaju drvene obloge u železničkom stilu, šarene tapete i svilene tkanine Jim Thompson po meri. Zaobljeni veliki prozori u sobama podsećaju na prozore voza, tako da gosti, čak i dok su u sobi, mogu da se osećaju kao da su na putu i ​​da se dive pejzažu.

Projekat Bilija Benslija nije samo originalan, već i ekološki prihvatljiv. Dizajner radi sa lokalnim materijalima, ponovo koristi stare vagone, obraća pažnju čak i na male stvari poput ključeva (od drveta su, a ne od plastike) i proizvoda za čišćenje (isključivo biorazgradivi, ne štetni po prirodu).

Ekološki pristup se takođe odražava u hotelskoj kuhinji: Somiing's Kitchen služi hranu od farme do stola i sveže proizvode sa sopstvene organske farme. Atmosfera putovanja prvom klasom oseća se u restoranu Poaro sa francuskom kuhinjom i smešten je u starom restauriranom vagonu. Ukoliko ste željni plesa ili želite da uživate u dobroj muzici predlažemo da posetite Papillon Jazz Bar koji je smešten u renoviranoj kočiji i nudi živu muziku.

Luxury Experience