Jedinstveni hotel u Kini sa dizajnom Zahe Hadid

Hotel sa 261 sobom reflektuje elemente istorije i kulture Nanjinga…

Svet je bio šokiran kada je renomirani arhitekta, Zaha Hadid, prva žena koja je dobila prestižnu Pritzker nagradu, neočekivano preminula 2016.godine. Ono što je doprinelo da tragedija bude još veća, keste činjenica da su brojni njeni projekti bili nedovršeni, uključujući i Nanjing International Youth Cultural Centre u Kini.

Na svu sreću, njena londonska kompanija Zaha Hadid Architects nastavila je njen rad, što je omogućilo da se novi hotel, Jumeirah Nanjing otvori untar ove građevine prošlog septembra. Smešten u Heksi poslovnom distriktu, dizajn ovog hotela i same građevine kombinuje prošlost i sadašnjost ove građevine. Iako je Nanjing, grad sa svojim zidinama i Konfučijevim hramom procvetao tokom petnaestog veka kao prestonica Ming dinastije, on ima više od osam miliona stanovnika, pri čemu i dalje raste i napreduje.

Dizajn građevine je kreiran u pravom Hadid stilu, sa dva elegantna tornja koja izbijaju iz futurisitčkih oblina centralnog podijuma. Kao omaž istoriji Nanjinga i lokaciji na obali legendarne Jangce reke, struktura je formirana u gracioznom obliku jedrenjaka.

Hotel, koji je inače drugi svoje vrste u Kini, zauzima prostor od 39. do 67. sprata unutar severnog tornja ovog kompleksa. Baš kao i eksterijer građevine, njen enterijer reflektuje elemente istorije i kulture Nanjinga. U čitavom hotelu, umetnički komadi oslikavaju klasične scene poput Kun opere, Jangce reke i starinske poezije.

Cha Jie čajdžinica, odevena u neutralne tonove i crno lakirane panele, izdvaja se među šest barova i resotrana, sa preko trideset varijeteta čajeva vrhunskog kvaliteta. Najbolja prilika za degustaciju je tokom dnevne ceremonije tokom zalaska sunca.

Originalni prirodni tonovi nalaze se u 212 gostinjskih soba i 49 apartmana. Bogati tepisi boje čokolade u kombinaciji sa sivim nijansama, besprekorna bela posteljina i lakirani paneli potiču iz takozvane Four Treasures of Study, kineske ekspresije koja je referenca četkici, mastilu, papiru i kamenu koji se koristi u kaligrafiji. Dekorativni paravani, napravljeni od tradicionalnih blokova sa asimetričnim dezenima koji formiraju motiv zmaja, kompletiraju suptilnu temu.

U apartmanima, najinteresantniji detalji dizajna enterijera leže u mermernim kupatilima koja su kompletirana odvojenim garderobama. Duboke kade nalaze se pored prozora od poda do plafona, odakle se pruža pogled na moderni Nanjing Exe pešački most preko Jangce reke.

Najbolji pogled na reku se pruža iz bazena smeštenog na šezdeset trećem spratu. Dok plivate ispod četvorospratnog atrijuma, prirodno svetlo prodire kroz zaobljene prozore koji su odmah prepoznatljivi kao karakteristika rada Zahe Hadid. I dok je arhitekta sasvim sigurno prerano napustila ovaj svet, njen legat i dalje živi.