Finska je upravo dobila svoj prvi pravi hotel sa 5 zvezdica

Finska je dobila svoj prvi luksuzni hotel u čast carice Rusije, Marije Fjodorovne.

Rođena 1847. godine, Marija Fjodorovna je bila princeza Dagmar od Danske, carica Rusije i supruga cara Aleksandra III. Ali, sve do danas ona ostaje omiljena figura u Finskoj, zemlji koju je često posećivala da bi izbegla pritiske ruskog kraljevskog života.

U Helsinkiju, moderna počast Fjodorovnoj uključuje ulicu i bolnicu nazvanu u njenu čast, a sada se toj listi pridružio i hotel. U decembru, Hotel Maria - član prestižne Legend Collection kompanije Preferred Hotels & Resorts - postao je prvi istinski objekat sa pet zvezdica u Finskoj. Istorijska građevina sa 117 soba u otmenoj četvrti u Helsinkiju je dizajnirana da privuče bogate goste, pa čak i članove kraljevske porodice. Beskompromisno savremene nordijske enterijere kreirali su Jana Sasko & Puroplan, jedna od najboljih finskih firmi za dizajn enterijera, ali cilj ovih dizajnera bio je da osmisle hotel koji bi se dopao i najizbirljivijim Amerikancima.

„Shvatili smo da su američki potrošači luksuza ti koji su najzahtevniji, i ako možemo da njima ugodimo, i svi ostali će biti srećni“, rekao je Sampa Lajunen, osnivač hotela.

U tu svrhu, Lajunen je napravio 38 apartmana, sa prilagođenim nameštajem i bogatim tkaninama, sve u smirujućoj neutralnoj paleti. Nasuprot tome sijaju jedinstvene karakteristike kao što su originalne drvene grede. Spa apartmani imaju privatne finske saune ili parne sobe, velike kade i mermerne tuševe. Sobe su takođe posebno velike za evropski hotel, u proseku imaju 50 kvadratnih metara, ali posebno se ističe las Vegas Imperial Suite sa dve spavaće sobe, dva kupatila i 180 kvadratnih metara koji uključuje uslugu batlera, parnu sobu, dnevni boravak sa kaminom na gas, biblioteku i trpezariju. Cene se kreću od 425 dolara do oko 6.500 dolara za Imperial Suite.

Kroz sobe za goste i zajedničke prostore hotel se ističe sa 159 prilagođenih lustera. U baru Maria, britanska kompanija za luksuzni dizajn Timotija Oltona, evocira magiju nordijskih zima, sa kristalima koji svetlucaju poput ledenica iznad pulta od belog mermera.

U još jednoj zanimljivoj vezi sa Fjodorovnom, fasada hotela – koja kombinuje četiri arhitektonski i istorijski istaknute zgrade – datira iz 1885. godine, godine, kada je Aleksandar III dao svojoj ženi prvo Faberžeovo jaje kao uskršnji poklon. Butik u hotelu sadrži nakit inspirisan jajima i drugu luksuznu robu.

Spa centar otvoren je za goste hotela i javnost uz dnevnu naknadu i već postaje omiljen među lokalnim stanovništvom. Unutra se nalazi velika finska sauna, hladni i topli bazeni i veliki atrijum bogat zelenilom gde gosti mogu da se odmaraju pre ili posle tretmana. Što se tiče kulinarstva, vrhunski restoran Lilja sadrži jela inspirisana francuskom sa finskim uticajem.

Lajunen je istaknuti investitor u oblasti nekretnina, ali hotel je njegov prvi ugostiteljski projekat i naišao je na značajne izazove, počevši od početka pandemije ubrzo nakon zatvaranja ugovora o kupovini istorijskih zgrada. Proces renoviranja je bio veoma složen i zahtevao je saradnju više organizacija i agencija, uključujući Finsko društvo za baštinu. Ali, uprkos preprekama, Lajunenov fokus je bio na „osvajanju zlata“ za gostoprimstvo.

„Čak i kada sam osvojio olimpijske zlatne medalje, znao sam da je moguće poboljšati se, tako da se uvek usavršavam i tražim savršenstvo, ali nikada to ne postižem, tako da moram da budem zadovoljan izvrsnošću."

Luxury Experience