Eko hotel za surfere u Meksiku izgleda kao podzemna palata

Smešten u Punta Zikateli, meksičkom letovalištu poznatom kao svetska prestonica surfovanja, Casa TO izgleda kao ruševina u džungli.

La Punta je selo za surfere koji ovde dolaze iz raznih gradova i zemalja sveta zbog bure emocija koju im vetar i talasi pružaju. Hotel Casa TO im nudi nešto suprotno - ne oluju, već mirno posmatranje vode i divljenje zelenim pejzažima u njihovom okruženju.

Nadrealistička arhitektura Casa TO inspirisana je drevnim rezervoarima, kao što je Cisterna Bazilika u Istanbulu, koja izgleda kao podzemna palata. Prostor za sedenje sa stepenicama podseća na antičke grčke i rimske amfiteatre. Gostima je na raspolaganju devet apartmana: šest su u prizemlju i imaju otvorene terase, dok tri imaju spoljna kupatila. 

Dekor svih apartmana je izuzetno jednostavan: luksuz ovde leži u jednostavnosti i spokoju, kao i u harmoniji sa prirodom.

Hotel je osmišljen kao mala oaza koja živi po zakonima o kojima ostatak čovečanstva tek počinje da razmišlja. Voda potrebna za zalivanje biljaka cirkuliše u zatvorenom sistemu, solarni paneli uskoro će biti postavljeni na krovove, peškiri za plažu se prave od recikliranih materijala, a proizvodi za kupanje od nevena, biljke čija su lekovita svojstva poznata od davnina. Svi ovi proizvodi uzimaju iz prirode ono što je spremna da pruži čoveku, veganski su, ne sadrže parabene i nisu testirani na životinjama.

Casa TO ima politiku nulte plastike, tako da se gostima umesto plastičnih flašica sa vodom nudi filtrirana voda koju mogu sipati u sopstvene flaše ili termose. Plastika koja uđe u hotel sa zalihama hrane ili koju donesu gosti šalje se na reciklažu.

Prilikom izgradnje hotela Casa TO korišćeni su najjednostavniji materijali, kao što su beton, glina i drvo. Podjednako razoružavajući jednostavan nameštaj je odabran od meksičkih zanatlija koji su svoje komade prilagodili potrebama hotela. Kako su zamislili dizajneri hotela, arhitektura na kraju mora biti poražena od prirode. Unutar Casa TO, džungla polako raste sa voćkama kao što su banane i marakuja, i drugim biljkama donetim iz lokalnih rasadnika.

Ali, ovo je samo mali deo projekta, dugoročno, od betonskih zidova se očekuje da budu prekriveni vinovom lozom, palme će se uzdizati iznad krovova, a gosti će se osećati kao da borave u napuštenim ruševinama zarobljenim u bujnoj vegetaciji.

Luxury Experience