Sunday Light - lampa koja stvara osećaj sunčanog dana

Britanski dizajnerski duo Nat Martin i Šon Hamet osmislili su plafonsko svetlo koje ima za cilj da imitira prirodne sunčeve zrake, podižući raspoloženje i nivo energije korisnika.

Lampa je zasnovana na maloj, ali moćnoj LED diodi okačenoj ispod reflektirajuće ploče: ona, zauzvrat, nežno raspršuje svetlost u prostoriji.

Martin je odlučio da stvori Sunday Light kada je bio primoran da se vrati u Veliku Britaniju, nakon što je proveo previše vremena u Los Anđelesu. Kada se vratio kući, nedostajali su mu topli sunčani dani i udružio se sa Hametom kako bi zajedno dizajnirali nešto što bi moglo da se bori protiv nedostatka sunčeve svetlosti. „Volim sunce. Svima je u određenoj meri potrebna sunčeva svetlost. Neki ljudi su više pogođeni time od drugih, ali jarka sunčeva svetlost čini da se svi osećaju bolje“, rekao je Martin.

Prema Martinu i Hametu, tajna efikasnosti lampe leži u njenom visokom indeksu prikazivanja boja, zbog čega izvor svetlosti izgleda prirodno i prijatno, čak i uprkos prividnoj hladnoj nijansi. Osim toga, svetlost lampe nije direktna, a akrilna boja na površini panela dodatno doprinosi efektu „osunčanog enterijera“: autori projekta upoređuju ovaj proces sa onim što se dešava u Zemljinoj atmosferi.

Luxury Experience