Predivna fuzija tradicije i modernosti - LU Murano lusteri

Verovatno da ne postoji osoba na svetu koja nije čula za čuveno Murano staklo. Murano predstavlja čitavu jednu filozofiju, kulturu i umetnost.

Murano staklo proizvodi se u Veneciji, po specijalnoj tehnologiji koja je vekovima čuvana kao tajna, a predmeti izrađeni od ovog stakla imaju veoma visoku cenu, bilo da se radi o privesku za ključeve, ukrasnom predmetu, nakitu ili lusteru.

LU Murano lusteri su poznati širom sveta, a njihov veličanstveni dizajn je rezultat beskrajnog eksperimentisanja i savršene ravnoteže između stakla i svetla, sinhronizacije koja je rođena iz tradicije inspirisane inovacijom. Savršenost i inovacija koju sadrže ovi lusteri ih je dovela na prvo izdanje Maison & Objet America gde su predstavljeni neki od njihovih vanvremeskih dizajna. 

Lusteri su ručni rad i svaki od njih predstavlja unikatan ekskluzivni komad umetnosti. Kolekcija ovog brenda neprekidno evoluira i opstaje, podjednako revolucionarna i tradicionalna, ostavljajući netaknutim istorijske i kulturne korene, dok je ipak okrenuta budućnosti i neverovatnim otkrićima koje budućnost kao takva, može da donese.

LU Murano kolekcija lustera je rezultat dugih godina posvećenih istraživanju, eksperimentisanju i realizaciji prototipova. “Iz želje da stvorim nešto drugačije i savremenije, a da opet ostane verno tradiciji, konstruisao sam ove lustere”, kaže Fabio Fornasijero, majstor i dizajner ovih veličanstvenih kreacija.

Nemilosrdna i strastvena istraživanja i eksperimenti doveli su ovog umetnika koji je odgovoran za ove jedinstvene kreacije, do novih nivoa elegancije i prefinjenosti. Njegovi jedinstveni lusteri se u potpunosti ručno izrađuju i oblikuju duvanjem stakla, po čemu je tehnika izrade predmeta od Murana specifična. Oni su na kraju “nahranjeni” uljem, potpuno transparentni i dostupni u različitim veličinama i u više od 20 različitih boja.

Koristeći tradicionalne tehnike, on uspeva da smisli moderan dizajn za komade kao što je Club luster namenjen za osvetljenje barova, klubova, hotela, restorana i privatnih rezidencija. Ovaj model je zasnovan na 60 elemenata i ima podesiv dizajn. Još jedan zanimljiv komad je Lungo, luster u tri nivoa, koji sadrži ukupno 36 elemenata od ugraviranog stakla, po 12 na svakom nivou.

Međutim, postoji još zanimljiviji dizajn lustera poznatiji kao TechnoLUgy luster. Ovo je prototip napravljen od ugljeničnih vlakana i odstupa od Murano klasične izrade, ali ipak, prožet je jedinstvenim karakteristikama koje definišu svaki od ovih neverovatnih projekata.

Dizajn je napravljen od kalupa uzetih od originalnog LU lustera od duvanog stakla. Kontinuirano istraživanje za inovativnim idejama dovelo je dizajnera do alternativnih materijala za staklo i eksperimentisanje je kulminiralo u ovoj savršenoj sinergiji tehnologije i savremene umetnosti.

Luster tako odlazi van granica stakla, kršeći pravila i “preteći” da postane nešto novo, nešto neočekivano i potpuno van svih klišea. Lako ga je instalirati i težine je samo 4 kg, koja je značajno manja od težine prosečnog ekvivalentnog staklenog lustera koji ima oko 40 kg, što ovaj dizajn čini idealnim, naprimer za enterijere luksuznih jahti.

Ali, iako inovativan i intrigantan, TechnoLUgy luster nije jedini smeli projekat ove kompanije. IlLUsion je nastao nakon dugog niza testova i eksperimenata, a dodaje zvuk ovoj jedinstvenoj kombinaciji umetnosti i tehnike, koje su specifične za sve umetničke kreacije LU Murano lustera.

Luxury Experience