Enso stona lampa inspirisana japanskom kaligrafijom

Enso je stona lampa koju je dizajnirao Enco Katelani, a proizvodi je Catellani&Smith.

U drevnoj umetnosti japanske kaligrafije Enso je alegorija potpunosti i prosvetljenja: nesavršeno savršen krug koji izvire iz nežnog, spontanog pokreta ruke. Enso je život, rođen da evoluira dok se ne završi. I baš kao i život, Enso nikada nije isti kao drugi.

Tokom perioda provedenog u Japanu, Enco Katelani je otkrio lepotu ovih sporih, preciznih pokreta, i još uvek radi u pokušaju da otkrije njihovu suštinu. I ovako delikatni potez poprima trodimenzionalni karakter, postajući „objekat“ nove kreacije Enso.

Plavi krug, naslikan rukom, reprodukuje plod tog neposrednog kretanja, kao da je nacrtan u prostoru. Poreklo Ensoa izgleda prožeto mastilom, nestaje kada dođe do kraja svog putovanja. Boja, koja se usput smanjuje, ne stiže do zatvaranja kruga, namerno prekidajući početak i kraj ciklusa da bi naznačila da još uvek postoji mesto za rast i evoluciju.

Kružna skulptura počiva na mesinganoj osnovi, dok je LED izvor svetlosti - za koji je korišćen inovativni patentirani sistem bežične veze i distribucije - sakriven iza strukture lampe, stvarajući efekat meke svetlosti na zidu.

Ručno oslikana lampa, elegantna i suštinska, puna je značenja i simbolike. Catellani postavlja jedanaest LED dioda u zadnji deo, dok je prednji deo ostavljen isključivo za divljenje, ukrašen detaljima od mesinga.

Enso je bez sumnje lampa sa snažnim dramatičnim prisustvom koja će obogatiti svako okruženje u kojem se nalazi.

Luxury Experience