Kuhinja kao omaž italijanskim majstorima arhitekture

U samom srcu Porta Romana, jednom od najlepših istorijskih distrikta Milana, nalazi se rezidencijalni kompleks koji je dizajnirao Albori studio...

Ove je arhitekta Luka Kampo Reale iz Icr Studija, u saradnji sa Galbiati Arreda, redizajnirao stan u prizemlju. Sa željom da prikaže savršenu harmoniju između savremenog ukusa i klasičnog milanskog stila, tipičnog za pedesete i šezdesete godine, Reale je pažljivo komponovao sve detalje. U starinskim kućama, kao što je to obično potrebno, gde su arhitektonske strukture vidljivije i perimetri često nepravilni, prva intervencija bila je usmerena prema pojednostavljenju arhitekture: vlasnici su želeli da ublaže kompleksnost prostora, mudro koristeći maksimum svojih elemenata. Počevši od ove tačke, Reale je izveo seriju pažljivo promišljenih radova, pretvarajući dnevni boravak u lako dostupni prostor, samo središte kuće, koje je dodatno akcentovano prirodnim svetlom.

Pastelne boje su lajt motiv čitavog stana, koji je racionalno aranžiran u čitavom svom prostoru. Kako bi se svaki kutak maksimalno iskoristio, veliki zidni sistem ormara, prekriven tapetama, proteže se niz hodnik koji vodi od dnevnog boravka prema spavaćoj sobi i kupatilima. Materijali poput Gres sa kamenim efektom, koji su odabrani za kupatilo, ili svetli parket od hrastovine, kreiraju spokojnu i relaksirajuću atmosferu, u savršenom balansu sa nežnim linijama zidova, poput omaža majstorima milanske arhitekture. Harmonija je takođe dostignuta kroz raspored nameštaja, što je evidentno u biblioteci i komodama koje su simetrično raspoređene sa obe strane kamina.

Kuhinja koja se ovde nalazi predstavlja savršenu mešavinu klasičnog i savremenog ukusa. Aranžiran na dve zidne jedinice, kompozicija ARAN Cucine LAB13 dizajnirana je kako bi pružila maksimalnu funkcionalnost i estetski rezultat. Moduli, stubovi i zidni elementi sačinjavaju jednu stranu kuhinje namenjenu kuvanju i pripremi obroka. Jednostavnost dizajna obogaćena je tradicionalnim detaljima, dok je kvarc odabran za radne površine i zadnje panele.

Prema IcrStudiju i Galbiati Arreda, realizacija ovog stana kretala se pozitivnim i linearnim tokom. Udaljujući se od ideje “simplifikacije” i od jednako jednostavnog izbora boja, uspešno su odgovorili na sve potrebe vlasnika. Sa jedne strane, arhitekta je uspeo da dizajnira harmonični i upotrebljivi prostor, dok je Galbiati Arreda uspeo da savetuje i podrži selekciju nameštaja koja je perfektno reflektovala potrebu za balansom između minimalističkog stila i tradicionalnih detalja. Kombinacija između sofe, stola, stolica i rasvete je na neki način amblematska: sa jedne strane, savršeno je savremena, dok je sa druge više moderna.

Nakon toga, arhitekta je pronašao ARAN Cucine model, koji precizno i elastično odgovara na sve postavljene zahteve, nudeći sasvim dovoljno opcija prilagođavanja – od modularnosti do boja, dozvoljavajući im da kreiraju kompoziciju koja će se savršeno uklopiti uz prostor, stil i funkcionalne zahteve.