Veličanstvena kuća u Ukrajini čija sudbina nije poznata

Makhno Studio baziran u Kijevu, upario je nežne, grudvaste teksture i delikatne keramičke zidove unutar ovog kremastog doma u Ukrajini, koji je kompletiran pre početka ruske vojne intervencije…

Smeštena u Kozinu, ruralnom gradu južno od Kijeva, Mureli House kuća je proslava leta i ukrajinskog dizajna, pri čemu “mureli” predstavlja staru ukrajinsku reč za kajsiju. Ovaj dom, koji je kompletiran samo dva meseca pre početka vojnih akcija u ovom delu sveta, sastoji se od dnevnog boravka i kuhinje otvorenog plana, tri spavaće sobe sa tri kupatila, gostinjskog kupatila, vešernice i garaže sa terasom.

Klijenti, lokalni ukrajinski par sa velikom porodicom, tražio je od Makhno Studija da što više sarađuje sa ukrajinskim proizvođačima, kako bi se kreirali proizvodi po meri njihovog doma. “Svi materijali korišćeni u ovoj kući su prirodni. Tim je koristio skoro pa isključivo ukrajinske brendove i radio je sa nekoliko lokalnih preduzimača, kako bi se umanjile logističke poteškoće”. 

Klijenti su želeli neutralni, bež enterijer u svim prostorijama njihovog doma, kako bi kreirali kohezivni izgled. Kao rezultat, drugi sprat kuće finiširan je uglavnom drvetom, dok je čitavo prizemlje ukrašeno bež obojenim gipsanim elementima. Makhno Studio akcentovao je velikodušne volumene i zaobljeno stepenište u ulaznom hodniku ovog doma trodimenzionalnim keramičkim pločicama i dramatičnim skupom visećih lampi, kreiranih od gline i polistirenske pene.

Reference na predivnu prirodu integrisane su u čitavom enterijeru. Glavni akcenti uključuju skupinu visilica koje potpisuje Makhno studio u dnevnom boravku, koje nas podsećaju na mahune semena i umivaonici koji izgledaju kao izdubljene gromade.

Jedini izuzetak od monohromatske šeme boja u ovoj kući jeste glavno kupatilo, koje sadrži pink akcente uključujući ombre vrata od tuš kabine i betonske pločice koje se mogu odvojiti od zida i koristiti kao kuke za peškire i bademantile. “Umeće rada sa keramikom je stara ukrajinska tradicija. Krajem dvadesetih godina prošlog veka, keramička tradicija počela je ponovo da oživljava u raznim delovima zemlje. U okviru Makhno studija, ova tradicija nastavlja da akcentuje svoju jedinstvenost i prirodnu privlačnost”, objašnjavaju iz Studija.

Mureli House trenutno je prazna, budući da su njeni vlasnici bili primorani da se odsele u bezbednije krajeve zapadno od Ukrajine, prateći rusku vojnu operaciju i njihove akcije. Stanje doma trenutno nije poznato, mada iz Makhno studija tvrde da su ruski vojni avioni ispalili nekoliko projektila iznad ovog dela Kozina.

Neki članovi Makhno Studija i dalje su bezbedni u Ukrajini, dok su drugi raštrkani po Evropi, pomažući svom studiju da razvije internacionalna partnerstva i ispostave.

Luxury Experience