Preporod stana u Milanu: savršena harmonija između svestranosti, stila i karakterističnih boja

Više slika

Više slika

U srcu Milana, stan od 130 kvadratnih metara pretvoren je u oazu porodičnog života, gde se estetika spaja sa praktičnošću zahvaljujući rešenjima nameštaja po meri i paleti boja inspirisanoj nordijskom prirodom...

Originalni stan imao je fragmentisan i zatvoren raspored prostora, bez druge spavaće sobe i sa kuhinjom odvojenom od ostatka prostorija. Renovacija je osmišljena kako bi se stvorio prostraniji i udobniji dnevni boravak, dodala druga spavaća soba i uveo radni prostor/gostinska soba. U novom dizajnu, integrisani su ugradni plakari i ormari za optimalno korišćenje prostora i glatki protok okoline. Posebna pažnja posvećena je povećanju količine prirodnog svetla, strateškim postavljanjem nameštaja kako bi se maksimalno iskoristilo prirodno svetlo u prostorima koji se najčešće koriste tokom dana, i kombinovanjem prirodnih materijala sa različitim tonovima boja kako bi svaka prostorija imala jedinstvenu atmosferu.

Fokus projekta bio je na upotrebi multifunkcionalnih blokova za nameštaj, sa ciljem kreiranja jezgra nameštaja koji efikasno deli dnevni prostor od spavaće zone. Cela dnevna zona je osmišljena kao veliki otvoreni prostor, sa kontinuiranim nameštajem koji se proteže od ulaza, transformišući se od skladišnog prostora do dnevnog boravka, elegantno obavijajući vrata koja vode ka spavaćoj zoni. Izbor jednodelnog nameštaja u umirujućoj nijansi bio je ključan za stvaranje uredne, funkcionalne i prepoznatljive atmosfere. Ovo rešenje ne samo da je osiguralo doslednu estetiku, već je omogućilo homogeni i harmonični dizajn. Korišćenjem jedne boje za svaki element prilagođenog nameštaja, stvoren je prostor sa besprekornom vizuelnom kohezijom, dobijajući tako ličnost i stil.

Izbor završnih obrada vođen je željom da se stvore prijatni i prepoznatljivi prostori koji su u skladu sa prirodom ne samo vizuelno, već i kroz taktilni kontakt, promovišući jedinstveno multisenzorno iskustvo. Ulaz dočekuje goste delikatnom teksturom Fornasetti "Nuvolette", vizuelnim i taktilnim pozivom koji se proteže u dnevni boravak. Obuhvatajuća toplina italijanskog parketa u "herringbone" stilu prožima ceo stan, isključujući kupatila, stvarajući prijatnu atmosferu. U dnevnom boravku sa otvorenom kuhinjom, prirodni završni slojevi nude raznovrsno taktilno iskustvo: od drveta zidnih jedinica do autentičnog kamena Ceppo di Grè na vrhu kuhinjskog ostrva, obogaćujući kontekst nijansama materijala i boja. Mint zelena boja multifunkcionalnog bloka daje dodir prirode i reda prostoriji, dok pogled privlači prirodno svetlo i balkon, gde mala unutrašnja bašta dodaje dodir zelene boje domu. Ovaj multisenzorni pristup prožima svaki kutak kuće, dajući stanu obuhvatajuću i harmoničnu atmosferu. Isti pristup primenjen je i u drugim prostorijama stana.

Sistem osvetljenja dizajniran je sa različitim scenarijima kako bi odgovarao raznim aktivnostima koje se odvijaju u kućnom okruženju. Za dnevnu zonu, izabrana su tehnička svetla koja podstiču koncentraciju u radnim zonama, dok su za dodavanje stila i ličnosti odabrana ikonična dekorativna svetla Frisbi sa potpisom Achille Castiglioni. Iznad televizora, stvoreno je ambijentalno osvetljenje korišćenjem elegantnog infinity sa potpisom Davide Groppi, dodajući topao i prijatan dodir dnevnom prostoru.

Upotreba boje igra ključnu ulogu u identifikaciji i definisanju prostora unutar doma. Svaki prostor karakteriše specifična nijansa, pažljivo odabrana kako bi odražavala ličnost i potrebe stanara, dok se vizuelna kohezija održava kroz zajedničku nit koja povezuje boju sa prisutnim prirodnim materijalima, poput kamena i drveta. Ulaz, na primer, naglašen je prepoznatljivom nijansom koja deluje kao most između unutrašnjosti i spoljašnjosti, dočekujući i pripremajući goste pri ulasku u stan. Prisustvo zelene centralne kičme u multifunkcionalnom hodničkom bloku, pored toga što ocrtava prelazni prostor, stvara hromatsku kontinuitet koji se proteže do spavaće zone, gde se boja harmonično uklapa sa različitim teksturama Terrazzo mermera, dajući sofisticiran dodir gostinskom kupatilu.

Glavna spavaća soba dizajnirana je kao apartman, privatni prostor posvećen opuštanju i intimnosti. Ona nudi izobilje prostora sa velikim ugradnim plakarom integrisanim u drvenu konstrukciju i en-suite kupatilom sa kadom i tušem za uživanje u trenucima čiste serenade. Dizajn sobe ističe se rafiniranom teksturom panelnih obloga, koja stvara evocirajući taktilni i vizuelni ritam, dajući bezvremensku eleganciju. Upadljiv kontrast pruža pretežnost plave boje, sa vibrantnim ciglastim akcentima koji dodaju toplinu i vitalnost prostoru. Ova harmonična kombinacija komplementarnih boja, sa različitim svetlim nijansama, daje prostoriji prijatan i sofisticiran osećaj. U en-suite kupatilu, ritam tamnog metala se stapa sa lepotom Ceppo di Grè kamena, kako na podu tako i vertikalno oko samostojeće kade. Kako bi se atmosfera upotpunila, prostor je osvetljen difuznim osvetljenjem u centru i elegantnim dekorativnim usmerenim svetlima iznad noćnih ormarića, dodajući dodir sofisticiranosti i funkcionalnosti sa Aim lampama brenda Flos.

Stvaranje prijatnog i funkcionalnog prostora za goste bez zanemarivanja praktičnosti studija bio je izazov uspešno rešen u ovoj transformaciji. Bivša kuhinja je preuređena u svestranu gostinsku sobu, opremljenu posebnim ugradnim plakarom, udobnim sofa krevetom i potpuno opremljenim radnim kutkom. Celo uređenje je izabrano prateći nordijski stil, sa neutralnom i toplom paletom boja koja promoviše prijatnu i mirnu atmosferu, idealnu za podsticanje koncentracije tokom učenja. Dečja soba je posebno dizajnirana za dete, dizajnirana da raste zajedno sa njim tokom vremena. Nameštaj je osmišljen da se prilagodi budućim potrebama deteta, prateći Montessori pristup koji podstiče nezavisnost i istraživanje. Nizak krevet i nameštaj po meri omogućavaju detetu slobodno kretanje i eksperimentisanje. Svaki detalj, uključujući elemente biljaka i životinja na tapetama, proporcijalan je njegovoj visini i stimuliše maštu. Zid po meri ukrašen umirujućom nijansom plave boje sadrži drvenu tablu sa integrisanim plakarom, ostavljajući dovoljno prostora za dečiju igru i kreativnost.

Luxury Experience