Urban Tech District: U Dubaiju se gradi najveći tehnološki urbani okrug na svetu

Iako ga mnogi nazivaju „gradom zlata“, mišljenja smo da bi Dubai trebalo preimenovati u „grad čuda“.

Sa najekstravagantnijim građevinama koje niču kao pečurke, Dubai je grad sa najviše arhitektonskih aktivnosti na planeti trenutno. Nakon resorta u obliku meseca, sada je još jedan projekat dodat na listu grandioznih čuda: Urban Tech District.

Arhitektonska firma URB je osmislila najveći urbani tehnološki okrug sa nultom neto emisijom ugljenika na svetu, koji će biti izgrađen u blizini Al Jaddaf Creekside u Dubaiju.

„Sve veći broj stanovnika, urbanizacija i uticaji klimatskih promena povećavaju potrebu da gradovi budu otporni, pogodni za život i pametni. Stoga stvaranje održivih gradova više nije izbor, već neophodnost. Za to su potrebni graditelji sa iskustvom u projektovanju i isporuci održivih zajednica“, navodi URB na svom sajtu.

Najveća urbana tehnološka zona na svetu prostiraće se na ogromnih 140.000 kvadratnih metara sa objektima za konferencije, obuku, istraživanje, seminare i poslovnu inkubaciju, pod svojim krovom. Nova zgrada će sadržati nekoliko komercijalnih i obrazovnih objekata, što će tehnološki kvart učiniti privlačnim za vrhunske preduzetnike. URB će otvoriti 4.000 radnih mesta u oblasti zelenih inovacija, obrazovanja i obuke. Okrug se fokusira na poboljšanje budućnosti osnivanjem Urban Tech Instituta, posvećenog pripremi budućih generacija urbanih tehnoloških lidera.

„Dubai je najbolje pozicioniran da predvodi transformaciju Urban Tech od bilo kog drugog grada na svetu. Urban Tech District će biti novi globalni tehnološki centar za urbane inovacije. Urban Tech će biti u središtu svih budućih gradova“, rekao je Baharaš Bagerijan, generalni direktor URB.

Globalno tržište urbane tehnologije procenjuje se na 158 milijardi dolara, za koje se očekuje da će brzo rasti u narednoj deceniji. "Tehnološki omogućen urbani razvoj nastoji da pruži rešenja za izazove koje stvara urbanizacija u različitim oblastima, kao što su bezbednost hrane, pristupačna i skalabilna obnovljiva energija, sakupljanje vode sa niskom potrošnjom energije, upravljanje nultim otpadom. Ovo su samo neki od mnogih izazova sa kojima se naši gradovi suočavaju."

Predviđeno je da projekat počne sa izgradnjom 2024. godine i da će biti završen u dve faze do 2030. godine.

Luxury Experience