Najveća flaša Macallan viskija prodata za 1,3 miliona dolara

Poznavaoci viskija, imamo vesti za vas! Budući da volite da isprobavate i nabavljate najbolja žestoka pića širom sveta, verovatno biste voleli da znate za najveću flašu viskija na svetu koja je ikada napravljena.

Reč je o 32-godišnjem Macallan single maltu koji sadrži 311 litara zlatne mešavine. Nedavno je najveća flaša viskija prodata za ogromnih 1,3 miliona dolara na aukciji koju je održala kompanija Lion & Turnbull.

Nazvan „Intrepid“, viski je otišao u ruke anonimnog kupca. Komentarišući prodaju, Daniel Monk, koji je konceptualizovao viski, rekao je: „Ovo je projekat strasti kojim se slavi život mog pokojnog oca, kapetana Stenlija Monka, koji je i sam bio istraživač i postigao mnoge neverovatne stvari tokom svog života.“

Prema proizvođačima, viski je nazvan „Intrepid“ u čast pokreta i dostignuća 11 svetskih istraživača koji su predstavljeni na boci.

On je dalje dodao: „Projekat Intrepid je bio avantura od samog početka. Želeo sam da uradim nešto pozitivno tokom karantina, a ceo tim je izuzetno naporno radio sa mnom da to i ostvari. Počeo sam da kontaktiram istraživače tokom izolacije kako bih ih uključio i pronašao ljude koji bi mogli da naprave i napune najveću bocu škotskog viskija, i zajedno smo ostvarili san.“

Nakon što je 32 godine sazrevao u hrastovim bačvama u destileriji „Macallan“ u Škotskoj, Intrepid je prošle godine flaširao Duncan Taylor Scotch Whisky. Svaki od njegovih kompleta dolazi sa replikom glavnog dizajna boce zajedno sa pojedinačnim verzijama posvećenim muzama.

Iako je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, ova ogromna boca viskija nije najskuplja ikada prodata na aukciji. Svetski rekord drži flaša viskija „Macallan“ iz 1926. godine, koja je prodata 2018. za 1,53 miliona dolara.