Najveća flaša Macallan viskija prodata za 1,3 miliona dolara

Poznavaoci viskija, imamo vesti za vas! Budući da volite da isprobavate i nabavljate najbolja žestoka pića širom sveta, verovatno biste voleli da znate za najveću flašu viskija na svetu koja je ikada napravljena.

Reč je o 32-godišnjem Macallan single maltu koji sadrži 311 litara zlatne mešavine. Nedavno je najveća flaša viskija prodata za ogromnih 1,3 miliona dolara na aukciji koju je održala kompanija Lion & Turnbull.

Nazvan „Intrepid“, viski je otišao u ruke anonimnog kupca. Komentarišući prodaju, Daniel Monk, koji je konceptualizovao viski, rekao je: „Ovo je projekat strasti kojim se slavi život mog pokojnog oca, kapetana Stenlija Monka, koji je i sam bio istraživač i postigao mnoge neverovatne stvari tokom svog života.“

Prema proizvođačima, viski je nazvan „Intrepid“ u čast pokreta i dostignuća 11 svetskih istraživača koji su predstavljeni na boci.

On je dalje dodao: „Projekat Intrepid je bio avantura od samog početka. Želeo sam da uradim nešto pozitivno tokom karantina, a ceo tim je izuzetno naporno radio sa mnom da to i ostvari. Počeo sam da kontaktiram istraživače tokom izolacije kako bih ih uključio i pronašao ljude koji bi mogli da naprave i napune najveću bocu škotskog viskija, i zajedno smo ostvarili san.“

Nakon što je 32 godine sazrevao u hrastovim bačvama u destileriji „Macallan“ u Škotskoj, Intrepid je prošle godine flaširao Duncan Taylor Scotch Whisky. Svaki od njegovih kompleta dolazi sa replikom glavnog dizajna boce zajedno sa pojedinačnim verzijama posvećenim muzama.

Iako je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, ova ogromna boca viskija nije najskuplja ikada prodata na aukciji. Svetski rekord drži flaša viskija „Macallan“ iz 1926. godine, koja je prodata 2018. za 1,53 miliona dolara.

Luxury Experience