Glen Grant predstavlja svoj najstariji viski do sada

Ovaj viski je destilovan iste godine kada je prvi put osvojen Mont Everest.

Kada se pomene Spejsajd, prva destilerija koja nam padne na pamet svakako je Macallan, ali oni svakako nisu jedini brend koji se približava svojoj stotoj godišnjici. Glen Grant destilerija upravo je objavila detalje vezane za singl malt viski star 70 godina, pod nazivom Devotion, a on je najstariji ikada proizveden u toj destlijeriji, sa samo sedam flaša dostupnih za kupovinu.

Inspiracija za ovaj viski bila je kraljica Elizabeta II, prema tvrdnjama destilerije, jer tih 70 godina starosti odgovara dužini njenog vladanja kao britanske monarhinje. Ovo je izdanje iz jednog bureta, sazrelo u francuskom hrastovom buretu koje je bilo pripremljeno sa oloroso šerijem pre nego što je napunjeno viskijem 1953. godine. Prema zvaničnim degustacionim beleškama, boja je duboko kestenjasta, a na nepcu se mogu osetiti note suvog voća, grožđica, suptilnih začina i samo naznaka hrasta. Flaširan je sa 55,5% alkohola po zapremini (ABV), što je prilično visoko s obzirom na to koliko je decenija ovaj viski proveo sazrevajući u skladištima Glen Grant destilerije.

"Biti posvećen znači pokazati nepromenjivu lojalnost i ljubav prema nečemu za šta duboko marite, što je srž naše filozofije proizvodnje viskija, kao i sjaj koji se ogleda kroz naše kreativne saradnike", rekao je majstor destiler Denis Malkolm u saopštenju. "Ovo je životni karakter i nasleđe uhvaćeno u veličanstvenom projektu, ni nalik bilo kom drugom do sada." Sedam flaša su oblikovane poput dragog kamenja, svaka sa svojim jedinstvenim cvetnim dizajnom koji slavi život kraljice, počevši od ruže, orhideje pa do begonije. Svaka flaša dolazi uz drvenu skulpturu napravljenu od drva lipe iz vrtova destilerije sa urezom omiljenog cveća kraljice, zvončića.

Prva flaša naći će se na aukciji ovog meseca putem kompanije Sotheby's od 11. do 22. septembra, a sav prihod ići će u korist Kraljevskog škotskog društva za šumarstvo - očekuje se da će biti prodata po ceni između 70.000 i 110.000 funti (88.000 i 138.000 dolara). Preostalih šest flaša će postati dostupne u oktobru na odabranim tržištima širom Sjedinjenih Američkih Država i Azije, ali ćete morati da se direktno obratite destileriji kako biste saznali cene.

Luxury Experience