Bruichladdich želi da vaš viski postane „zelen“

Oplemenite svoje nepce najboljim single malt škotskim viskijem!

Kada se radi o proizvodu kao što je škotski viski, za koji su istorija, nasleđe i tradicija dugo bili značajna prodajna tačka, retko je naići na ponudu koja je zaista drugačija i koja se usuđuje da se suprotstavi prihvaćenoj teoriji o tome kako izgleda dobar viski.

Ali čak i samo pogled na flašu u kojoj se nalazi Bruichladdich The Classic Laddie trebalo bi da vam ukaže na činjenicu da je ovo brend koji je potpuno nezainteresovan da se drži tradicije.

Bez ikakvih kompromisa u pogledu kvaliteta svojih viskija, tim Bruichladdich je svim srcem posvećen održivosti, „terroiru“ (što znači autentičnost, mesto i poreklo), transparentnosti, ječmu i ljudima na Ajleju, ostrvu koje njihova destilerija naziva domom. Odlučni su da utiru put ka novoj vrsti proizvodnje viskija koja je održiva i oličava odanost planeti i njenim ljudima.

Bruichladdich je jedna od samo šest destilerija širom sveta koje su dobile B Corp sertifikat. Dok ostali na listi mogu da prave votku, rum, limončelo ili džin, Bruichladdich je fokusiran samo na viski. Ali šta je B Corp Certification i zašto je to važno? To je oznaka da preduzeće ispunjava najviše standarde verifikovanog učinka, odgovornosti i transparentnosti na osnovu širokog spektra faktora, obuhvatajući sve od beneficija zaposlenih i dobrotvornih davanja do praksi lanca snabdevanja i uvoznih materijala. Bruichladdich ima filozofiju destilacije koja zamenjuje ropsku odanost uniformisanosti proizvoda hrabrom autentičnošću koja je originalna i jedinstvena.

Iz godine u godinu, tim u Bruichladdichu je dozvolio da raznolikost i poreklo njihovog ječma oblikuju žestoka pića, dok istovremeno nabavljaju sve veći asortiman bačvi koja razvijaju skup ukusa u njihovom skladištu. Kao rezultat toga, svaka serija The Classic Laddie će, po samoj prirodi svog okruženja i ječmu, ponuditi nešto jedinstveno i suptilno drugačije. U stvari, recept za Classic Laddie se stalno razvija, svaka boca ima šifru serije odštampanu na poleđini, koju možete da unesete na sajt Bruichladdich da biste otkrili jedinstveni recept za tu specifičnu bocu.  

Bruichladdich se takođe usudio da ukloni određene elemente proizvodnje viskija koji su prihvaćeni kao uobičajeni ili čak dobra praksa u drugim destilerijama. Prvi od njih je dodatak boje karamela koji mnogi proizvođači koriste da standardizuju izgled svog viskija tako što ga čine tamnijim nego što zaista jeste. Nasuprot tome, boja Bruichladdich viskija dolazi iz bačve i igra drugu ulogu u odnosu na stvarni ukus. Ovo objašnjava prepoznatljivu obloženu bocu The Classic Laddie, koja je dizajnirana da ospori ideju da je starije i tamnije nužno bolje. Umesto toga, majstori Bruichladdich inovativnog pristupa se oslanjanje na druge pokazatelje kvaliteta.

Druga praksa koju je tim uklonio je upotreba hlađenja, što je kozmetički proces koji se koristi za uklanjanje prirodnih ulja iz viskija. Prilikom flaširanja, ova ulja mogu da izazovu zamućenje, pa ih mnogi destilatori uklanjaju da bi poboljšali izgled viskija, ali Bruichladdich to ne radi. Umesto uklanjanja zamućenosti i dodavanja boje za standardizaciju estetike, Bruichladdich tim se radije oslanja na ukus i osećaj u ustima da bi odredio kvalitet. A kada je standard ovoliko visok, koga zanima da li postoji varijacija u boji od jedne serije do druge?

Činjenica da brend postiže sve ovo dok radi na 100 posto zelene struje iz Velike Britanije samo ga čini još impresivnijim. Ohrabrujuće je znati da sa Bruichladdich destilerijom na čelu, održiva budućnost škotskog viskija iz dana u dan izgleda svetlija.  

Luxury Experience