Koliko biste platili lažni luksuz?

Diskontni prodavac obuće iz Los Anđelesa otvorio je privremeno lažnu luksuznu prodavnicu kako bi sproveli zanimljiv eksperiment.

Da li ste čuli za američki lanac obuće Payless?

Ukoliko niste, radi se o diskontnom prodajnom lancu, koji, kako i sam naziv kaže Payless, prodaje obuću po cenama koje se kreću u proseku između $20 i $30. Vremenom je Payless postao sinonim za jeftinu obuću bilo da se radi o ženama, muškarcima ili deci i daleko je od onoga što se danas percepira kao luksuzna roba.

Međutim, u želji da razbiju mit da su njihove cipele neuporedive sa cipalama koje imaju potpis Prada ili Gucci, brend Payless je nedavno izveo eksperiment, nateravši mušterije da inače jeftinu obuću plate mnogo više.

Evo šta se sve može uz reklamu i društvene mreže.

Brend je prvo iznajmio radnju, (nekadašnju Armani prodavnicu) i dao joj klasično italijansko ime "Palessi". Zatim je poređao svoju regularnu obuću, s tim da je umesto cene od $20, postavio cene koje su oko $500. Kako bi sve izledalo što ubedljivije, brend je kreirao i Instagram profil, kao i veb stranicu i pozvao veliki broj modnih influensera na takozvano otvaranje “važne” radnje.

Zatim su organizovali i intervju zvanica, ispitujući ih o tome šta misle koliko vrede cipele u radnji. Nakon što je većina zvanica odgovorila da se cene sigurno kreću između $400 i $1800, brend je istupio i otkrio da se radi o šaljivom eksperimentu.

Dag Kameron, šef kreativnog odseka u agenciji DCX Growth Accelerator koja je sarađivala sa brendom Payless na ovom projektu, nazvao je ovo “socijalnim eksperimentom”, dodavši još i to da kupci Payless obuće imaju zajednički pragmatičan pogled na kupovinu cipela, te otuda ideja za jedan ovakav štos i dokaz koliko su ljudi podložni imidž uticajima.

N.V.T.

Izvor Luxatic