Francuzi zabranili spaljivanje neprodatih luksuznih predmeta

Luksuzni brendovi često se smatraju obeležjem prestiža i statusa…

Samim tim, nije ni čudo što praktično svi brendovi iz čitavog sveta agresivno teže održavanju svoje popularnosti i cena. I dok masovno proizvedeni modni komadi imaju neverovatne popuste na kraju sezone, luksuzni brendovi uglavnom ne žele da praktikuju takve stvari, zbog čega spajuju svoje neprodate modele.

Kako bi se zaustavila ova praksa i šteta koju ona nanosi prirodnom okruženju, francuska vlada je skoro zabranila spaljivanje neprodatih luksuznih predmeta. Polako ali sigurno, velika imena u svetu mode više ne mogu ignorisati svoje prakse koje štete prirodnom okruženju, a u sjajnom potezu za prirodu, zamenik ministra ekologije Francuske, Brun Poarson, zatražio je da se brendovi za ovakve probleme pobrinu na industrijskom nivou, dodajući da “previše kompanija smatra da je u redu jednostavno baciti ili uništiti cipele koje nisu prodate. To više ne može da se radi. To je jednostavno šokantno”.

Prošle godine, Burberry brend je odlučio da zabrani ovu štetnu praksu, nakon priznanja da su uništili neprodatu robu u vrednosti od 37 miliona dolara 2017.godine. Uz francusku naredbu, krajnje je vreme da se i drugi brendovi pridruže ovog priči. Iako nismo sigurni da li je ova naredba legitimna i da li će se sprovoditi, ona svakako ima uticaja na industriju mode.