Dva najveća svetska rudnika dijamanata ponovo prodaju dragulje

Na početku ove godine, Alrosa i De Beers su prekinuli snabdevanje kako bi povećali potražnju. Izgleda da se njihova strategija isplaćuje...

Suša dijamanata, čini se, je završena. Dva najveća svetska rudnika dijamanata ponovo prodaju dragulje nakon što su pauzirali transakcije kako bi zaustavili pad cena, kako izveštava Bloomberg.

U poslednjih nekoliko meseci, teškaši industrije su preduzeli drastične mere da bi se suprotstavili niskoj potražnji i visokoj ponudi. U septembru, ruska kompanija Alrosa zaustavila je sve prodaje na dva meseca. Južnoafričko-britanska kompanija De Beers uskoro je sledila njihov primer, suspendujući sve online aukcije za sirove dijamante u oktobru. Indija, koja obrađuje i polira 90 procenata svetskih sirovih dijamanata, takođe je uvela dvomesečnu pauzu u uvozu u septembru, dok je Okavango Diamond Company iz Bocvane otkazao svoje aukcije u novembru i decembru. Strategija se čini da se isplaćuje.

Prodaja je nastavljena i bilo je nekih povećanja cena na tržištu, prema Bloombergu. Alrosa je navodno počela ponovo da prodaje sirove dijamante krajem novembra, prodajući dragulje vredne više od 100 miliona dolara. De Beers je takođe nastavio sa prodajom i zaradio je sličan iznos, prema osobama upućenim u situaciju. Pored toga, indijska industrija dijamanata nedavno je objavila da će ukinuti dobrovoljnu zabranu uvoza jer su se tržišni uslovi poboljšali.

Industrija dijamanata je procvetala na početku pandemije, kada su imućni kolekcionari kupovali nakit iz svojih domova. Međutim, potražnja je brzo opala, a rastuće ekonomske teškoće odvraćale su kupce. (Tržišta u SAD-u i Kini su posebno oštro pretrpela pad.) U isto vreme, dijamanti proizvedeni u laboratoriji počeli su da rastu na popularnosti. Kao rezultat toga, mnogi prodavci dijamanata su bili preplavljeni viškom zaliha za koje su previše platili. Rešenje je bilo smanjiti ponudu kako bi se povećala potražnja. De Beers ima dugu istoriju gomilanja robe kako bi sprečio pad cena, kako ističe Bloomberg.

Bilo je nekih povećanja cena za sirove dijamante, ali stručnjaci su i dalje zabrinuti da velike zalihe koje rudnici imaju mogu ugušiti svaki oporavak. Oporavak industrije takođe zavisi od snage prodaje tokom ključne praznične sezone i nakon nje.

Luxury Experience