Da li su dijamanti uzgojeni u laboratoriji pravi dijamanti?

Dijamanti uzgojeni u laboratoriji su tokom godina postali sve popularniji…

U poslednje vreme, oni su postali izbor ne samo za vereničko prstenje, već i za druge vrste nakita. Ali zaista, da li se dijamant uzgojen u laboratoriji može porediti sa iskopanim dijamantom? Da li dijamante uzgojene u laboratoriji smatramo pravim dijamantima?

Ako su vam ova pitanja na umu, onda ste na pravom mestu. Ali prvo, odvojite nekoliko trenutaka da se upoznate sa dijamantima uzgojenim u laboratoriji i njihovim upoređivanjem sa prirodnim dragim kamenjem.

Šta su dijamanti uzgojeni u laboratoriji?

Dijamant uzgojen u laboratoriji proizveden je u kontrolisanom okruženju, što je obično laboratorija. Prirodni dijamanti, kao što znamo, kopaju se kilometrima ispod zemljine kore u područjima bogatim njima.

Dijamanti uzgojeni u laboratoriji postali su popularni iz nekoliko razloga, uključujući intenzivan proces povezan sa iskopavanjem dijamanata, visoku cenu proizvodnje i ekološku i etičku štetu koju rudarstvo predstavlja. Stoga je cilj laboratorijski uzgojenih dijamanata da predstavljaju proizvod koji bi se uporedio sa iskopanim dijamantima, a da ne predstavlja nijedan od tih poznatih izazova.

Kako se prave dijamanti uzgojeni u laboratoriji?

Laboratorijski dijamanti se proizvode oponašanjem procesa koji se dešavaju u zemljinoj kori korišćenjem kontrolisanog podešavanja u laboratoriji. Proizvodni proces je klasifikovan u dve različite metode: pod visokim pritiskom, visokom temperaturom (HPHT) i hemijskim taloženjem pare (CVD).

VISOK PRITISAK, VISOKA TEMPERATURA (HPHT)

U ovoj metodi, dijamanti se uzgajaju oponašajući nivoe visokog pritiska i temperature koji stvaraju prirodne dijamante iz zemlje. Na potrebnoj temperaturi i pritisku, čisti ugljenik bi se razbio, a zatim kristalizovao i formirao dijamant.

HEMIJSKA DEPOZICIJA PARE (CVD)

CVD koristi dijamantsko seme na kojem će se nadograditi novoizrasli dijamant. Seme dijamanta se stavlja u zapečaćenu komoru napunjenu gasom bogatim ugljenikom. Primenjuje se visok nivo toplote, do 800°C, što dovodi do razgradnje gasa bogatog ugljenikom. Čisti ugljenik se zatim taloži oko semena ugljenika i kristališe da bi napravio veći dijamant.

Da li su dijamanti uzgojeni u laboratoriji pravi dijamanti?

Apsolutno! Dijamanti uzgojeni u laboratoriji su pravi dijamanti. Iako nisu prirodni, dijamanti stvoreni u laboratoriji nisu isto što i cirkoni ili sintetički dijamanti, koji su napravljeni od materijala koji u određenoj meri mogu da oslikavaju karakteristike dijamanata.

Pošto su dijamanti uzgojeni u laboratoriji napravljeni od čistog ugljenika, oni poseduju iste hemijske, fizičke i optičke karakteristike kao i njihove prirodne kolege pod istim uslovima pod kojima se formiraju iskopani dijamanti.

Da li takođe znate da dijamanti uzgojeni u laboratoriji ispunjavaju uslove za dobijanje sertifikata od priznatih autoriteta kao što su Međunarodni gemološki institut (IGI) i Gemološki institut Amerike (GIA)? Ovo dodatno dokazuje koliko su dijamanti uzgojeni u laboratoriji autentični.

Kako se dijamanti uzgojeni u laboratoriji upoređuju sa prirodnim dijamantima?

Više nego što su samo pravi dijamanti, dijamanti uzgojeni u laboratoriji imaju neke kvalitete zbog kojih su stekli priznanje tokom godina. U stvari, većina smatra da su baš ti kvaliteti njihova prednost u odnosu na iskopane dijamante. Hajde da proverimo neke od njih:

MANJE SU SKUPI

Pređimo na stvar. Dijamanti stvoreni u laboratoriji su super pristupačni. Već znamo da dijamanti označavaju skupi deo u odeljku za nakit. Ali ako morate da se odlučite za dijamant i želite nešto što je kvalitetno, ali pristupačno, trebalo bi da razmislite o kupovini dijamanta uzgojenog u laboratoriji. Ovi laboratorijski dragulji koštaju 10-50% manje od cene prirodnog dijamanta sa ekvivalentnom karatnom veličinom.

KUPOVINA LABORATORIJSKIH DIJAMANTA JE EKOLOŠKI SVESTAN IZBOR

Nalazimo se u eri svesnog konzumerizma, i da, ima smisla voditi računa o tome odakle proizvodi koje koristimo dolaze. Dijamanti uzgojeni u laboratoriji ne uzrokuju uništavanje zemljišta usled rudarenja, velike potrošnje energije ili upotrebe ručnog rada. Sve se radi u laboratoriji pod održivim i etičkim uslovima.

NIKO NE BI NI ZNAO!

Osim ako ne odlučite da obavestite svog prijatelja ili komšiju iz susedstva da je nakit koji stavljate uzgojen u laboratoriji, niko neće moći da uoči razliku - ne golim okom. Stoga možete uživati u prednostima koje ovi dragulji nude, a da ne brinete o tome šta ljudi oko vas govore.

ZAKLJUČAK

Iako smo svi možda u iskušenju da mislimo da nam samo iskopani dijamanti mogu ponuditi pravu stvar, laboratorijski uzgojeni dijamanti će učiniti upravo to uz neke dodatne prednosti. Dijamant uzgojen u laboratoriji poseduje sve hemijske, fizičke i optičke karakteristike prirodnog dijamanta i služiće vam isto koliko i prirodni dijamant. Sada kada znate bolje, možete početi da preduzimate korake ka kupovini dijamanta uzgojenog u laboratoriji.

Luxury Experience