Vlasti Gibraltara prodaju zaplenjenu jahtu oligarha Pumpjanskog

Prema presudi Vrhovnog suda Gibraltara, zaplenjena superjahta ruskog naftnog milijardera vredna 75 miliona dolara mogla bi da bude prodata.

Ako posedovanje superjahti i njihovo održavanje nije jednostavna priča, onda je zaplena i prodaja ovih megajahti takođe prava saga. Ovaj zadatak podrazumeva da se vlasti bore na sve načine kako bi se probili kroz zagonetnu mrežu lažnih kompanija, dokazivanjem pravog vlasnika i uplitanjem u beskrajne pravne bitke. Slučaj Amadea je bio klasičan primer. Međutim, kao i u svakoj priči, ima iznenađenja, a superjahta Axioma je upravo to. Za razliku od Amadee, luksuzna jahta Axioma neće ploviti u moru nedovršenih poslova. Vrhovni sud u Gibraltaru dao je nalog da se zaplenjena jahta proda.

Axioma jahta je u vlasništvu ruskog milijardera i naftnog magnata Dmitrija Pumpjanskog. Zaplenjena je u martu kada je krenula ka Turskoj. Jahta je krenula zaobilaznim putem što je predstavljalo rizik sa obzirom da je vlasnik jahte već bio na listi sankcija. Kada je stigla na Gibraltar, zvaničnici su odmah zaplenili Axiomu, a ostalo je istorija.

Luksuzna jahta će sada biti prodata, ali je malo verovatno da će to biti na aukciji zbog njene vrednosti od ogromnih 75 miliona dolara. Neverovatnu motornu jahtu Axioma 72.5 metara dužine isporučilo je tursko brodogradilište Dunia Yachts 2013. godine. Lepotica sa šest spratova ima upečatljivu plavu boju i elegantne siluete zahvaljujući odličnom spoljašnjem dizajnu Sterlinga Skota, dok je Alberto Pinto bio odgovoran za moderan enterijer. Gostinske kabine i dnevni boravak izgledaju avangardno sa geometrijskim uticajima i neutralnim nijansama, nudeći širok spektar pogodnosti. Atrijum dvostruke visine se posebno ističe, jer sadrži izuzetan plafon koji podseća na okeanske talase u detaljima zlatne boje.

Axioma se može pohvaliti otvorenim mezaninom, liftom i barom za kupanje. Dinamična motorna jahta ima infinity bazen, dobro opremljen fitnes centar, bioskop, parnu sobu, saunu i sobe za masažu, sa najlepšim pogledom. Moderna jahta može da primi 12 gostiju u 6 luksuznih kabina na glavnoj palubi sa velikim prozorima za neprekidan panoramski pogled.  

Axioma je jedna od retkih superjahti u ruskom vlasništvu koja se nudi za čarter i ova superjahta vredna 75 miliona dolara bila je domaćin nekim od najpoznatijih svetskih ličnosti.

O vlasniku Axiome, Dmitriju Pumpjanskom:

2,2 milijarde dolara - toliko danas vredi ovaj ruski biznismen. Počeo je kao trgovac metalima. Nakon što je radio u nekoliko fabrika metala, Pumpjanski je preuzeo Fabriku cevi Sinarsky. Milijarder koji je kupio konglomerat TMK duguje svoje ogromno bogatstvo čeličnim cevima. Prema Forbsu, Pumpjanski je vlasnik moderne umetničke galerije u Jekaterinburgu, u kojoj izlaže neka dela iz svoje kolekcije pre svega ruskih umetnika. Pored toga što je milijarder, ovaj čovek je stekao zvanje kandidata tehničkih nauka i doktora nauka, ekonomista je i autor više od 70 naučnih radova.