Velika očekivanja za World Expo Dubai 2020.

World Expo je oduvek bio događaj koji prikazuje sposobnost jedne zemlje da prikaže svu svoju kreativnost za spektakl i organizaciju.

Tako je 1898. konstruisan čuveni Ajfelov toranj za Pariz Expo, Tower of the Sun 1970. godine za Osaka Expo. Svi s nastrpljenjem očekuju Dubai 2020. Sve oči su uprte u Dubai, koji je poznat po spektakularnim građevinama, a pogotovu zato što su objavili da će sagraditi najvišu zgradu ikada za tu priliku.

Kao domaćin World Expo 2020, Dubai će privući čak 25 miliona turista po pretpostavkama. Kada bismo tu informaciju stavili u realan kontekst, to je više od čitave populacije Australije, dakle jednog celog kontinenta, ali je opet daleko manje od 73 miliona ljudi koji su posetili poslednji World Expo u Šangaju.

Po prvi put u istoriji organizovanja, svaka zemlja će imati potpuno zaseban paviljon, rekli su organizatori u zvaničnom saopštenju. Dakle, po jedan paviljon za svaku zemlju, što znači verovatno više od 200 paviljona. Čitav protor nalaziće se na 438 hektara koji će biti lociran u blizini manjeg aerodroma u Dubaiju, Al-Maktoum koji je otvoren 2013. godine.

Predstavnici iz više od 100 zemalja okupili su se u Dubajiu kako bi razgovarali povodom ovog događaja, sa akcentom na trgovinu, investicije, inovacije i razmenu znanja.

U iščekivaju onoga što nas očekuje u Dubaiju nije teško da zamislimo kako će izgledati kombinacija visoke centralne kule sa oko 200 paviljona. Grandiozno!

N.V.T.

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Business