NASA planira da lansira svemirski brod prema asteroidu vrednom 10.000 kvadriliona dolara

Za manje od 9 meseci, NASA će poslati svemirski brod na asteroid koji je prepun toliko metala da svaku američku porodicu može učiniti bogatijom od Džefa Bezosa…

NASA se sprema da pošalje svemirski brod na asteroid širok 200 kilometara po imenu 16 Psyche za koji se procenjuje da vredi 70.000 puta više od globalne ekonomije. Ako sve bude po planu, sonda će poleteti u svemir na svoje dugo putovanje negde u oktobru 2023. i trebalo bi da stigne do ultra-vrednog asteroida do avgusta 2029. Misija Psyche je prvobitno bila planirana za lansiranje krajem 2022. godine, međutim, program je naišao na „probleme u razvoju“ što je izazvalo jednogodišnje kašnjenje. Stvari su se konačno vratile na pravi put i svemirski brod je skoro spreman za putovanje kroz Sunčev sistem. Otkrivamo sve što je potrebno da znate o 16 Psyche i NASA istraživačkoj misiji koja bi se mogla pokazati kao epohalna.

Šta čini 16 Psyche tako posebnim?

16 Psyche je džinovski asteroid tipa M koji je otkrio italijanski astronom Anibale de Gasparis 1852. godine, što ga čini 16. asteroidom ikada otkrivenim. Ime je dobio po grčkoj boginji duše i veličine je Masačusetsa, sa prosečnim prečnikom od 200 km. Asteroid leži u pojasu između Marsa i Jupitera i veruje se da je delimično jezgro razbijene rane planete, što ga čini zaista posebnim.

Za razliku od većine drugih asteroida koji se obično sastoje od kamena ili leda, naučnici kroz različite studije veruju da je Psyche skoro u potpunosti napravljen od gvožđa i nikla. U stvari, naučnik NASA Lindi Elkins-Tanton je još 2017. godine izračunala da bi sadržaj gvožđa u asteroidu bogatom metalima mogao da vredi 10.000 kvadriliona dolara (to je 10.000 dolara praćeno još 15 nula). Prema podacima Svetske banke, celokupna globalna ekonomija trenutno vredi otprilike 110 biliona dolara; ali o tome kasnije.

Zašto NASA šalje svemirski brod prema 16 ​​Psyche?

Kada govorimo o ovom džinovskom asteroidu, on u sebi skriva mnogo više od pukog mineralnog i metalnog bogatstva. U stvari, svemirska stena koja kruži oko Sunca mogla bi da sadrži odgovore na mnoge misterije našeg solarnog sistema i njegovog formiranja, uključujući našu planetu. Naučnici veruju da je Psyche možda počeo kao planeta koja nije uspela da se formira i da su njegovi spoljni slojevi stena razneseni nasilnim sudarima tokom ranog formiranja našeg solarnog sistema, ostavljajući iza sebe jezgro slično onom na Zemlji i drugim planetama.

Zbog toga je NASA odlučila 2017. da pošalje svemirski brod da proučava asteroid izbliza, što bi moglo otkriti tajne o sopstvenom jezgru Zemlje. NASA tvrdi da će ovo biti prva poseta čovečanstva nebeskom objektu koji je uglavnom napravljen od metala.

Koje su najsavremenije tehnologije koje će koristiti svemirski brod Psyche?

Sonda koja je nešto veća od tipičnog hečbeka biće opremljena specijalnom opremom za proučavanje asteroida i identifikaciju njegovog materijalnog sadržaja. Prema NASA, letelica će biti opremljena sa više kamera koje će snimati Psyche, zajedno sa gama-zračni spektrometar neutrona za merenje elementarnog sastava.

Takođe će koristiti magnetometar da otkriju magnetno polje, što će potvrditi da li je zaista jezgro propale planete. Sonda će koristiti ugrađeni radio za mapiranje gravitacije i unutrašnje strukture asteroida.

Koliko će vremena biti potrebno da se stigne do asteroida i koliko će koštati misija?

Pre nekoliko meseci, NASA je objavila revidirani raspored lansiranja misije. Očekuje se da će svemirska letelica biti lansirana na raketi SpaceX Falcon Heavy u oktobru 2023. i da će krenuti na putovanje od 450 miliona kilometar da bi stigla do asteroida. Sa novom vremenskom linijom na mestu, sonda će stići u orbitu Marsa negde 2026. i uz pomoć gravitacije se uputiti ka asteroidu. Ako sve bude po planu, letelica uspešno stiže u 16 ​​Psyche 2029.

Letelica je opremljena velikim solarnim panelima koji su veliki kao teniski teren kada se jednom postave i proizvodiće električnu energiju za snagu pogonske jedinice. Za razliku od tradicionalnog raketnog pogona, ova inovativna tehnologija koristi električnu energiju za pretvaranje gasa ksenona u ksenon jone koji obezbeđuju potisak.

Prema NASA, ukupni troškovi misije, uključujući lansiranje, iznose 985 miliona dolara, od čega je 717 miliona dolara već potrošeno do juna 2022.

Hoće li ova misija otvoriti vrata svemirskom rudarstvu?

Kao što je ranije pomenuto, veruje se da je 16 Psyche u potpunosti napravljena od različitih metala, koji se uglavnom sastoje od gvožđa, nikla i verovatno niza drugih retkih metala kao što su zlato, platina, bakar, kobalt, iridijum i renijum. Procenjena vrednost od 10.000 kvadriliona dolara je, očigledno, veoma primamljiva jer iznosi oko 30 milijardi dolara za svakog pojedinog američkog građanina. Međutim, neće biti tako lako kao staviti laso oko asteroida i odvući ga nazad na našu planetu. Svemirsko rudarenje je nezamislivo težak zadatak i trenutno se istražuje. Međutim, NASA misija Psyche se ne odnosi na rudarenje ili vraćanje minerala sa asteroida, već na njegovo proučavanje, što bi zapravo moglo otvoriti vrata svemirskom rudarstvu u budućnosti.

Luxury Experience