Najbogatiji čovek Rusije premešta svoju megajahtu u Južnu Koreju

Luksuzne jahte koje su nekada uživale u najživopisnijim mestima poznatih mediteranskih žarišta oprostile su se od dobrih starih vremena nakon sankcija uvedenih ruskim oligarsima.

Vode koje su bile odredište krajnjeg odmora postale su kataklizmične. Da bi spasio svoju megajahtu Nord, najbogatiji čovek Rusije, Aleksej Mordašov, jurio je punom brzinom do bezbedne obale. On nije neko ko bi se lako odrekao svoje megajahte vredne 500 miliona dolara, te je sankcionisani oligarh Mordašov spasio Nord od zaplene tako što je potrošio ogromnih 465.000 dolara na gorivo i jurio punom brzinom do Vladivostoka, ruskog lučkog grada. Sada se jahta nalazi u istočnoj Aziji i kreće ka luci Busan u Južnoj Koreji.

Ovaj potez je iznenađenje ne samo zato što je megajahta koju je napravio Lurssen prva koja se preselila u Južnu Koreju, već i zato što su Sjedinjene Države i Južna Koreja saveznici prema Ugovoru o međusobnoj odbrani iz 1953. godine. Sjedinjene Države su jedan od glavnih stranih partnera Južne Koreje, od vitalnog značaja za njenu stratešku bezbednost. Takođe je zbunjujuće zašto će ruski tajkun rizikovati da zaplovi luksuznim brodom van bezbedne situacije nakon svih rizika koje je pretrpeo.

Luksuzno plovilo koje je izgradilo nemačko brodogradilište Lurssen može da dostigne maksimalnu brzinu od 22 čvora i napravljeno je za krstarenje svetom, ali da li je ovo najbolje vreme za testiranje njegovih kvaliteta? Uprkos svojoj masivnoj veličini, nalik vojnom brodu, luksuzna jahta je putovala daleko i brzo, nakon isključivanja transpondera za lokaciju.

Prema Bloombergu, Nord je provela zimu na Maldivima i Sejšelima. Napustila je Sejšele 12. marta i krenula prema Šri Lanki. Prekretnica je bila kada je Nord skrenula za 90 stepeni levo pre nego što je stigla u Vladivostok 11. aprila. Nord je ponovo stigla na otvoreno more da bi se uputila ka Busanu.

Ko je Aleksej Mordašov?

Ruski biznismen milijarder je glavni akcionar i predsednik Severstal, najveće ruske kompanije za proizvodnju čelika i rudarstva. On je među najbogatijim ljudima Rusije, drugi posle samog Putina, sa 21 milijardom dolara. Pored Nord jahte vredne 500 miliona dolara, milijarder je posedovao jahtu od 71 milion dolara „Lady M“, koju su zaplenile italijanske vlasti. Mordašov kompleks zgrada koji se nalazi u Portisku, na mediteranskom ostrvu Sardinija, vredan 116 miliona dolara, takođe su zauzele italijanske vlasti u martu.

Luxury Experience