Mamutska italijanska superjahta ruskog milijardera sa šest bazena je postala „nevidljiva“

Prošlo je samo nekoliko meseci otkako su zvanično objavljene prve sankcije ruskim oligarsima, ali vreme je pokazalo da nije tako lako zapleniti njihovu imovinu kao što se činilo.

Kada je reč o njihovim superjahtama, koje su takođe neke od najspektakularnijih na svetu, neke se ne mogu zapleniti jer je pravno vlasništvo teško utvrditi, dok druge jednostavno nisu locirane, poput jahte Ocean Victory.

Viktor Rašnjikov je jedan od retkih ruskih oligarha čije su kompanije objavile zvanično saopštenje kada su međunarodne sankcije prvi put objavljene. Navodi se da su u njegovom slučaju te mere „nepravedne“. U međuvremenu, deo njegove imovine je navodno prenet, kako bi bio zaštićen, dok je njegova superjahta napustila Maldive, gde se nalazila u martu.

Kao što smo ranije govorili, sve jahte imaju obavezu da prenose svoju lokaciju u svakom trenutku, preko AIS sistema, ali dok beže od zaplene mnoge su isključile ove sisteme, tako da zvanično niko ne zna gde su i kuda idu.

Rašnjikov je jedan od brojnih ruskih tajkuna čelika, ali ono što ga izdvaja je to što je počeo kao jednostavan radnik u čeličani koju je na kraju kupio. Te akcije su mu donele bogatstvo, koje se sada procenjuje na preko 9 milijardi dolara. Njegova jahta je zaista prikladna za milijardera. Na skoro (140 metara) Ocean Victory je jedna od najvećih svetskih jahti, a u to vreme (2014) bila je najveća ikad napravljena u Italiji.

Ocean Victory je čista sofisticiranost – isporučena je od strane prestižnog italijanskog brodogradilišta Ficantieri, sa eksterijerom Espena Oeina i enterijerom Alberta Pinta, dva kultna imena u industriji. Nikada nije u potpunosti predstavljena javnosti, tako da je poznato samo da se može pohvaliti sa šest bazena, prostorijom za podvodno posmatranje i najsavremenijim spa centrom koji se prostire na 300 kvadratnih metara. Jahta poseduje i heli palubu i namenski hangar, a gosti mogu da se smeste u ukupno 14 kabina.

Pomislili biste da je plutajuća palata poput ove odmah uočena, ali Ocean Victory je jedna od retkih ciljanih superjahti za koju se ne zna gde se nalazi.